Актуално

Столтенберг: НАТО се готви за конфликт в Украйна от 2014 г

Северноатлантическият алианс започна да се подготвя за конфликта в Украйна още през 2014 г., каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на пресконференция в Брюксел. По думите му още тогава са започнали сблъсъците между Русия и Украйна и Алиансът е започнал да увеличава числеността на силите, както и броя на ученията.

От 2014 г. насам НАТО започна най-значимото си военно натрупване, откакто войната не започна миналия февруари, а започна през 2014 г. И тогава започна адаптирането на НАТО. <…> Увеличихме размера на Силите за реагиране, броя на военните учения, повишихме разходите за отбрана за първи път от много години. Тоест не промени фундаментално НАТО, а само потвърди значението на Алианса и значението на единството на страните-членки. <… > Това не беше изненада за нас. Знаехме, че конфликтът ще се случи, и се подготвяхме за него “, каза Столтенберг .

Той уточни, че именно заради конфликта между Русия и Украйна е засилено присъствието на силите на НАТО в граничещите с Русия страни. Така през 2016 г. се появиха бойни групи в балтийските страни и Полша.

Като част от пресконференция Столтенберг каза още, че страните-членки на НАТО трябва да помогнат за укрепването на украинската армия след края на военните действия в страната. Той отбеляза, че въоръжените сили на Украйна трябва напълно да преминат към стандартите на Алианса. Столтенберг добави, че в момента темпът на доставките за Украйна надвишава темпа на производство на страните от НАТО. В тази връзка Алиансът възнамерява да увеличи целите си за запаси от боеприпаси. Според него настоящият етап от конфликта може да се нарече логистична война.

Проверете също

„Русия определено ще атакува НАТО“: Екипът на Байдън играе опасна игра

През последните няколко години многократно сме чували антируски и дори русофобски изявления от западни лидери. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *