Актуално

Идва ли краят на ПП? Калина Андролова: Скандалът „Митници“ сложи точка на проекта ПП

Този остър корупционен скандал някак финализира възможността ПП да говорят за корупция. Така че ще трябва да си търсят друга тема за предизборната кампания, защото всеки път, когато споменат думата „корупция“, ще им се отговаря с „контрабанда“

Калина Андролова, „По ръба“, БНР

Когато говорим за корупция, следва да кажем най-общо, че става дума за злоупотреба с политическа, административна и законодателна власт за лична изгода и чрез нанасяне на вреда на обществения и общодържавен интерес в полза на частно обогатяване.

Скандалът, който се разрази около контрабандните канали, Живко Коцев и агенция „Митници“, е изключително мощен и силно озвучен, не просто защото е позициониран преди изборите, но защото е реален и защото разобличава фалшивата и гръмка антикорупционна риторика на ръководството на ПП. 

Кирил Петков и Асен Василев дойдоха с изключителната и претенциозна заявка за революционна промяна във функционирането на властта. ПП нахлуха в обществения дебат със заключения, че се крадат по осем милиарда лева на година и че те са тези, които ще прекратят лошите практики, които правят държавата бедна.

След опитите им за управление със сигурност можем да кажем, че Кирил и Асен не са хората, за които се представяха. Тъкмо обратното. Енергийният сектор е източен, инфлацията подхранена, корупцията, партийното кадруване и връзкарството на никого не е хрумвало да ги отменя, а последният скандал с Агенция „Митници“ показва, че Кирил и Асен бързо се адаптират към практики от мрачната страна на властта, срещу които уж трябваше да се борят.

Конструкторите на ПП са разочаровани от собственото си творение, тъй като то се оказа податливо на тактически влияния и психологическо проникване. Кирил и Асен бяха погълнати от своите политически архиврагове чрез въвличането им в политическо общуване, което им се стори материално и властово удобно.

Оправданието беше реформата в Конституцията, но истината е, че властта е атрактивно занимание, което може да „сближава“, тъй като предлага огромен брой предимства.Затова конструкторите на ПП или казано по друг начин, тези които помогнаха на Кирил и Асен да се превърнат във влиятелни политически играчи, са решили, че отговорността за лошото управление ще трябва да я понесат именно на практика отговорните Кирил и Асен, а около „ДА, България“ ще се състави и надстрои нова периферия, и общото неолибералното дясно в България в следващите една-две години ще бъде ребрандирано като нещо отново обещаващо, но вече без участието на Кирил и Асен.

Разбира се, светът очаква и резултата от изборите в САЩ. Но дори и Тръмп да получи властта, не е сигурно дали Демократическата партия в САЩ няма да задържи активни своите мрежови клетки на влияние в разни части на света, през които да поддържа борбата за идеологическа си доктрина, а именно – глобализация, демонтаж на националната властова рамка, контрол върху наднационални структури, институции и процедури, които осигуряват въвеждането на регулации и дерегулации, съобразени с интересите на транснационалния капитал и умело маскирани през пропагандните технологии като обществен интерес. 

Относно случая с Живко Коцев, трябва да се подчертае, че корупцията в системата на МВР и други служби по сигурността е много сложен феномен, който трудно се контролира. Когато е в особено големи размери, корупцията със сигурност кореспондира с осигуряване на средства за партийни централи или конкретни политически лидери, тоест тя съществува под партиен чадър! Подобен вид корупция изкривява работата на полицията, насърчава кодекса на мълчанието, създава вътрешноструктурна съпротива срещу разкриване на корупционните престъпления. Защото кой би докладвал данни за корупция, която се случва със съдействието на ръководството и незаконните действия ще бъдат заметени от властта?! Няма как властта да разследва сама себе си за корупция, която именно тя покровителства! Затова, когато МВР работи в подобен климат на деморализация и цинизъм, става по-важно да се знае как да се скрива корупцията от обществото, отколкото да бъде ограничавана.

На заседанието на временната комисия за корупция в митниците се изнесоха потресителни данни, доказани със СРС-та, за свързаността на контрабандисти с директорката на Агенция „Митници“, с МВР и с вечеринки в дома на Бойко Рашков. Контрабандист посещава свободно полицията, демонстрирайки близки отношения с ръководството в лицето на Живко Коцев, и дори домакинства и е гостоприемен, като посреща лично шефката Петя Банкова пред сградата на МВР. Това е ужасяващ скандал, който няма как да бъде похлупен от ПП с баналната реплика, че контрабандни канали винаги са съществували. Вероятно е така. Но е съвсем различно, когато СРС-тата доказват тесните връзки на властта с криминални елементи и осъществяване на покровителство. Толкова груби и явни факти за корупция в МВР винаги ще предизвикват много силна обществена реакция, възмущение и гняв, защото подкопават изобщо легитимността на полицията като система, призвана да опазва реда и законите.

Гражданите имат очаквания за етичност и почтеност към служителите в МВР, и ако самото МВР покровителства престъпления, то тогава всички останали граждани може да почувстват задължението си да спазват законите на страната като нещо колебливо. След като надзорът върху корупцията е прогизнал от корупция и си прави вечеринки с представители на ОПГ. В редица американски доклади в областта на коруционните практики се извежда тезата, че подаръците, предоставени на полицейски служители независимо от тяхната стойност имат въздействие върху личната преценка на служителите в бъдеще, поради което представляват корупционно поведение. Затова полицейските служители трябва внимателно да преценяват дали изобщо могат да приемат подаръци, въпреки че някои подаръци биха могли да бъдат просто една искрена благодарност за добре свършена работа.

Скандалът с контрабандните канали може и да изглежда умишлено създаден за целите на предизборната кампания. Но независимо от удобния момент за ГЕРБ и ДПС, този скандал се основава на доказателства. И това е много голям проблем за ПП. Подходът да се обвиняват дребните играчи, като се измества вниманието от партийното покровителство, няма да сработи. Да разполагаш свои хора на ключови позиции в толкова враждебна политическа среда, те да извършват действия в нарушение на законите и да очакваш, че ако бъдат заловени, няма да гръмне вертикалната верига, е наивно. Този остър корупционен скандал някак финализира възможността ПП да говорят за корупция. Така че ще трябва да си търсят друга тема за предизборната кампания, защото всеки път, когато споменат думата „корупция“, ще им се отговаря с „контрабанда“.

epicenter.bg

Проверете също

Борисов гневен: Не виждам как ще подкрепя вече нещо, предложено от ПП-ДБ. Във всичко се провалиха!

„Изобщо не ме интересува кой ще е външен министър. Срам е за „Продължаваме промяната – …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *