Актуално

От последните минути! Главният секретар на МВР Живко Коцев – към ареста или на „сянка“ към депутатските листи……

Коцев е разпитван повече от веднъж в присъствието на адвоката си, което изключва тезата, че е бил подложен на натиск да подаде оставка.

Два са изходите за бъдещето на главния секретар на МВР Живко Коцев, след като по собствените му признания има съпричастност към контрабандните канали – или да бъде арестуван и привлечен като обвиняем или да бъде включен в депутатските листи на ПП-ДБ, за да придобие имунитет срещу наказателно преследване.

„Има слухове, че Живко Коцев може би ще бъде включен в листите за изборите. Затова сега се шуми около него, а „лошите“ се опитват да го махнат“, разкри в неделя председателят на СДС Румен Христов. В последните два дни яростна защита на Живко Коцев направиха премиерът в оставка Николай Денков и съпредседателя на ДБ Атанас Атанасов, който призна, че той е предложил Коцев за този пост, защото е „перфектният мъж и полицай и не е корумпиран“.

Ако обаче прокуратурата „изпусне“ Живко Коцев, това ще бъде удар върху професионализма на разследващите и спазването на законите. Доказателствата срещу Коцев са много повече от снимката, на която получава скъп часовник Hublot на стойност 50 000 лв. от контрабандиста Стефан Димитров. Според премиера Денков обаче – часовникът на Коцев бил подарък от приятели за личен негов празник и в това няма нищо притеснително.

Главният секретар на МВР засега мълчи, но дължи публични обяснения, без да се крие зад следствената тайна, при какви обстоятелства е получил часовника, каква е стойността му и може ли да представи доказателства за твърденията си.

Във Фейсбук юристът и старши експерт на Антикорупционния фонд Андрей Янкулов коментира, че прокуратурата, антикорупционната комисия и ДАНС трябва да кажат това подкуп ли е или не, ако е – защо Коцев не е обвинен, в противен случай е злоупотреба с власт.

Ако пък главният секретар на МВР потвърди, че е получил скъп часовник, “такова лице не може да бъде държавен служител, какво остава за висш”, подчертава Янкулов.

Съществува Кодекс за поведение на държавната администрация, приет през май 2020 г., и там е вписана забрана да получават подаръци. Тя обаче не обхваща висшите служители, нито членовете на политическите кабинети, пише „Дойче веле“. Групата на държавите, борещи се срещу корупцията (GRECO) към Съвета на Европа критикува през миналата година България, че липсват правила за почтеност и етичен кодекс за висшите държавни служители, в това число за подаръците, за които няма система за регистриране. 

Освен скандала с часовника, който е на стойност едногодишната заплата на Живко Коцев, има засечена активна кореспонденция между него и шефката на митниците Петя Банкова, която изобщо не е била свързана с професионалните им задължения, а се е отнасяла до обезпечаването на каналите за трафик на цигари без бандерол през българските гранични пунктове.

Коцев признал за многобройни срещи с баща и син Марин и Стефан Димитрови, още повече, че същите са документирани с обилен снимков материал. При акцията в сряда агентите на ДАНС са открили в дома на Стефан Димитров голямо количество пари, които са били прибрани в кутия от обувки.

Точно тези данни дадоха основание на съдия Тони Гетов от Софийски градски съд да заключи в събота, че прокуратурата трябва да прецизира процесуалното качество на Живко Коцев и от свидетел, той да стане обвиняем. Съдия Тони Гетов, който  осъди Цветан Цветанов, докато бе зам.-председател на ГЕРБ, се ползва с безупречна репутация.

Адвокатът на едно от задържаните лица от ОПГ потвърди, че в показанията си 
Живко Коцев разкрива цялата престъпна дейност  на групата и признава, че е бил близък с контрабандистите.

Както вече Епицентър. бг написа, Коцев е разпитван повече от веднъж в присъствието на адвоката си, което изключва тезата, че е бил подложен на натиск да подаде оставка. Като опитен служител на МВР, Живко Коцев е бил напълно наясно, че за да се стигне до арест на шефката на митниците Банкова и на баща и син Димитрова, агентите на контраразузнаването и антимафиотите дълго време преди това са ги поставили „на контрол“, което неминуемо означава, че и самия той е бил следен и подслушван.

Близостта на Коцев до баща и син Димитрови, се потвърждава и от множество техни общи снимки, както на морето, но така също и в луксозни спа-комплекси.

Това означава, че Коцев е поддържал много тясна връзка с контрабандистите Марин и Стефан Димитрови, още преди да бъде назначен за главен секретар на МВР на 8 септември 2023 г.

Важна подробност е, че преди това Коцев бе заместник на главния секретар, което става по настояване на депутатите от ПП-ДБ – Бойко Рашков и Атанас Атанасов.

Именно тяхна е ключовата роля в опита на Живко Коцев да се представи за жертва на заговор срещу неговото отстраняване.

Сагата „Живко Коцев“ тепърва ще се развива, заявиха днес източници на Епицентър. бг от средите на разследващите. Според тях прокуратурата има още неоспорими доказателства за съпричастността на главния секретар на МВР към осигуряване на контрабандните канали, с които да се отговори на искането на съдия Тони Гетов от Софийски градски съд да бъде прецизирано процесуалното качество на Живко Коцев и от свидетел, той да стане обвиняем.

Ако обаче ПП-ДБ решат да скрият на „сянка“ Живко Коцев в листите, това тотално ще срине кампанията им. 

Ако пък премиерът Димитър Главчев реши да остави  Живко Коцев като главен секратар на МВР, то може да се очаква,  че той ще бъде саботиран, защото всички в службите са наясно, че той е „пропял“, за да спаси собствената си кожа. 

epicenter.bg

Проверете също

Борисов гневен: Не виждам как ще подкрепя вече нещо, предложено от ПП-ДБ. Във всичко се провалиха!

„Изобщо не ме интересува кой ще е външен министър. Срам е за „Продължаваме промяната – …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *