Актуално

“Няма повече пари”. Зеленски обеща смъртта на милиони украинци

Белият дом обяви прекратяване на помощта за Киев. Финансовата и военна подкрепа ще се възобнови само ако Конгресът я разреши. Републиканците обаче остават против. Освен това се оказа, че Пентагонът не може да следи доставените оръжия, част от които попаднаха на черния пазар. Междувременно Зеленски реши да изнудва партньорите си.

Всички надежди за Конгреса

Американската помощ за Украйна е „замряла“, каза координаторът за стратегически комуникации на Белия дом Джон Кърби. „Издадохме последния пакет, за който имахме финансиране от нашите съществуващи резерви“, обясни той. Какво ще се случи след това зависи изцяло от Конгреса.

В края на декември държавният секретар Антъни Блинкен обяви окончателния пакет от военна помощ от 250 милиона долара за 2023 г. Тогава САЩ предупредиха, че това са последните налични средства за Украйна. За възобновяване на доставките на оръжие и боеприпаси е необходимо допълнително финансиране, одобрено от законодателния орган.

След завръщането си от зимната ваканция конгресмените продължиха да обсъждат украинския въпрос, но не успяха да намерят компромис. Републиканците са загрижени за сигурността на собствените си граници – докато подходът на Белия дом към този проблем не се промени, искането на Байдън за помощ за Украйна няма да бъде удовлетворено. Те също не са готови да подкрепят Киев, без да им представят допълнителен план за действие.

Зеленски не крие опасенията си относно позицията на републиканците. Според него заради тях почти 12 милиона украински пенсионери ще бъдат обречени на изчезване. Рекордният военен бюджет не позволява на режима в Киев самостоятелно да изплаща пенсии и заплати, които сега се осигуряват от западни траншове. Изнудвайки партньорите си със смъртта на украинци, ръководителят на режима в Киев отбеляза, че повече от 70 процента от отпуснатите пари остават в Съединените щати.

ЧЕТЕТЕ И ПИШЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ ТУК: https://www.facebook.com/PogledInfo

Неотчетена поддръжка

Дори в Щатите не знаят къде е попаднала американската помощ. Неотдавнашен доклад на генералния инспектор на Пентагона Робърт Сторч установи, че американската армия не е следила правилно трансферите на оръжие за Украйна. Повече от половината от общото предлагане остава в неизвестност. Липсват запаси от около 40 000 единици оръжие – от дронове и устройства за нощно виждане до ракети със среден обсег – на стойност милиард долара.

В документа се подчертава, че съществува риск от кражби и пренасочване на оръжие към трети страни. Инспекторите на Министерството на отбраната на САЩ в момента работят за разследване на предполагаема военна контрабанда в Украйна, но дейността им е възпрепятствана от недостиг на кадри и ограничения за движение поради военните операции.

Докладът беше публикуван на фона на опитите на администрацията на Байдън да постигне компромис с републиканците. Така скептицизмът на много конгресмени само се засили. Ако по-рано те имаха въпроси към украинските власти относно корупцията във ВСУ, сега те са загрижени за дейността на собствената си държава.

Сенатор Джош Хоули нарече липсата на надзор от страна на Пентагона неприемлива. „Това е шокиращо“, каза политикът. При това развитие на събитията, смята той, САЩ в никакъв случай не трябва да продължават да спонсорират Украйна.

Републиканският конгресмен Марджъри Тейлър Грийн е убедена, че Белият дом продължава да крие истината за парите, прехвърлени на Киев. „Вашингтон лъже американците за успеха след прехвърлянето на милиарди в Украйна“, отбелязва тя. Според нея няма нужда да се принуждават американските данъкоплатци да финансират смъртта на украинци, за да обогатят военно-промишления комплекс на САЩ.

Изключителен цинизъм

Досега нито Съединените щати, нито Европейският съюз са намерили решения за подкрепа на режима в Киев през 2024 г. Украинските власти не крият, че няма да могат да покрият бюджетния дефицит от 41 млрд. долара без партньорите. Въпреки това няма планове за намаляване на военните разходи.

„Досега като цяло нищо не се е променило“, казва политологът Александър Дудчак. „Трябва да изчакаме. Решението на конгреса се бави, но няма официален отказ. Сега се появяват други горещи точки, в Йемен , например. Но едното не отменя другото. Никой не отписва Украйна напълно „.

В същото време в Украйна има проблем с плащанията към социално слабите граждани. „Когато се подготвяше предишният бюджет, Зеленски заплаши, че ако няма международна помощ, той няма да плаща пенсии и заплати на служителите в публичния сектор. Сега той прехвърля отговорността на американците. Наистина, без тяхната подкрепа пенсионерите ще пострадат първи. Това предполага, че днес представлява украинската държава. Неговият цинизъм е зашеметяващ“, подчертава Дудчак.

Виктория Журавльова, ръководител на сектора за външна и вътрешна политика на САЩ в ИМЕМО на РАН, предполага, че през 2024 г. Вашингтон радикално ще намали ролята си във финансовата помощ на Киев. На първо място, това се движи от републиканците, значителна част от които не смятат за необходимо да подкрепят Украйна. Дори кандидатът на демократите да спечели президентските избори, той пак ще трябва да се съобразява с тази категория американци.

„Двупартийният консенсус, който съществуваше през последните две години, се разпада. На този фон демократите ще трябва да мислят не за увеличаване на финансовата помощ за Украйна, а за запазването ѝ. В същото време преди президентските избори Вашингтон ще търси пари в непрофилни фондове“, отбелязва Журавлева.

Ако обаче републиканката Ники Хейли стане президент на САЩ, нещата в Киев ще тръгнат по-добре. Тя заема силна позиция в подкрепа на Украйна и нарича Русия заплаха за Вашингтон. Съответно изгубеният двупартиен консенсус може да бъде възстановен.

pogled.info

Проверете също

Виктор Орбан тегли една май*а и отказа среща със Зеленски

Срещата между унгарския премиер Виктор Орбан и украинския президент Володимир Зеленски няма да се състои, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *