Актуално

Виктор Орбан тегли една май*а и отказа среща със Зеленски

Срещата между унгарския премиер Виктор Орбан и украинския президент Володимир Зеленски няма да се състои, докато Украйна не възстанови правата на унгарската национална общност в Закарпатието, заяви Петер Сиярто, министърът на външните работи и външноикономическите отношения на Унгария, по време на пресконференция, излъчена в социалните мрежи, цитирана от РИА Новости.

„Докато Украйна не приеме закони, които възстановяват правата на унгарската национална общност, условията за срещата на върха не могат да бъдат изпълнени“, подчерта той. Той поясни, че през януари предаде официалната позиция на Будапеща по този въпрос на министъра на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба и ръководителя на кабинета на Зеленски Андрей Ермак по време на среща в Ужгород.

„Ние представихме документ, съдържащ 11 точки с предложения за решения, които трябва да бъдат предприети от страна на Украйна, за да се реши този проблем. Ние не искаме нищо повече, само възстановяване на правата, които унгарците в Закарпатието са имали. За съжаление, отговорният документ не съдържа напредък по този въпрос“, посочи той.

След преговорите в Ужгород, Кулеба обяви, че Унгария и Украйна ще създадат обща комисия, която да проучи възможните проблеми и да представи резултатите пред двете правителства в рамките на десет дни.

Сиярто добави, че документът с 11 точки включва предложения за възстановяване на правния статут на малцинствените училища, възможност за изпити на унгарски език и свободно ползване на унгарски във висшите училища, образование, култура, управление и обществен живот.

Зеленски покани Орбан в Украйна още през април 2022 година. През март 2023 година, Сиярто съобщи за подготовката за посещението на министър-председателя. През декември, двамата се срещнаха в Буенос Айрес по случай встъпването на аржентинския президент Хавиер Милей в длъжност, но по-късно Орбан посочи, че това не може да бъде наречено среща, защото той и Зеленски само обменяха няколко думи по време на престоя си на балкона.

Проверете също

В Украйна нещата са критични: украинската армия губи битка след битка

За кратко имаше дори лека надежда, че Украйна може да си върне Крим Ситуацията на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *