Актуално

САЩ инициират военно-екологична криза в Арктика под прикритието на „борба за климата“

 На 19 декември 2023 г. Държавният департамент публикува географски координати, определящи външните граници на континенталния шелф на САЩ в зони над 200 морски мили от брега, известни като разширения континентален шелф (ECS).

По конвенционалната процедура след това страната, както наскоро направи Русия, подава съответно заявление за разглеждане и одобрение в Комисията на ООН за границите на континенталния шелф (CLCS), но САЩ не са ратифицирали Конвенцията на ООН за морското право (UNCLOS), въпреки че я подписаха през 1994 г. и следователно претенциите им за разширяване на шелфа не могат да бъдат законни.

Всяка държава има право да разширява своя континентален шелф, но такова разширение няма правен статут, освен ако CLCS не предостави надеждни геоложки и други данни, обосноваващи границите на разширения континентален шелф. Тази ситуация е призната от администрацията на Аляска.

„Съединените щати трябва да ратифицират Конвенцията на ООН по морско право, тъй като неуспехът да я ратифицираме може да ни струва ценни територии и ресурси“, каза сенатор Елизабет Мърковски от Аляска и Алеутските острови на асамблеята на Арктическия кръг през октомври 2023 г.

СЛЕДЕТЕ ВСИЧКИ АКТУАЛНИ НОВИНИ ВЪВ ФЕЙСБУК СТРАНИЦАТА >> “ Новина на часа 

Но Вашингтон все още не е отговорил на това предложение, въпреки факта, че някои зони от разширения континентален шелф, представен от Съединените щати, са оспорвани в Канада, която има най-обширната сухоземна и морска територия в басейна на Северния ледовит океан в западното полукълбо (включително близо до морската граница със Съединените щати в Арктика).

Съединените щати, подобно на други страни, имат „присъщ интерес да определят границите и да декларират пред другите обхвата на своя ECS (разширен континентален шелф) и следователно къде могат законно да упражняват суверенни права“, така Вашингтон отговори съответно искане от канадския портал за ползване и ресурсите от недрата Mining.com.

Притесненията на канадците, подписали Морската конвенция, са съвсем разбираеми, тъй като с тях неминуемо ще възникнат спорни въпроси. Според Mining.com съседите се стремят да разширят достъпа до редкоземни елементи и други минерали, които нямат алтернатива в производството на батерии, електрически превозни средства и инфраструктура за възобновяема енергия.

Континенталният шелф на САЩ крие 50 твърди минерала, включително литий и телур, и 16 редкоземни елемента, докато разширяването на шелфа „подчертава стратегическите интереси на Америка за осигуряване на тези твърди минерали на морското дъно и под повърхността, понякога на стотици километри от бреговете.“

Следването на експанзионистичните стремежи на Съединените щати в ледените ширини ще доведе до влошаване на негативните последици за биосферата на Арктическия регион. От няколко години еколозите отбелязват сериозни щети върху природата, тъй като в Аляска се изпълняват, меко казано, спорни проекти за добив на нефт и полиметални руди.

По-специално проектът Уилоу (на концерна ConocoPhillips) за производство на петрол в далечния северозападен щат, одобрен миналия март от администрацията на Байдън, представлява пряка заплаха за уникалните екосистеми на региона и интересите на местните му жители.

Очаква се през следващите 30 години находището, разположено на територията на Националния петролен резерв в Аляска (NPR-A) в северната част на щата, да произведе повече от 576 милиона барела нефт. Очакваните ползи варират от 8 милиарда до 17 милиарда долара за федералното правителство, щата Аляска и общностите на Норт Слоуп въз основа на инвестиция от 7,5 милиарда долара.

На 11 ноември окръжният съдия Шарън Глийсън в Анкоридж отхвърли делото, заведено срещу Уилоу, несъгласен с аргументите на екологични групи и местни групи, които сочеха факти за федерални нарушения на Закона за националната екологична политика.

Според тях, противно на заявената политика за преход към зелена енергия (по-специално, възможно е да се сложи край на обещанията за намаляване на емисиите в атмосферата наполовина до 2030 г.), пробиването на кладенци в Аляска е изпълнено с климатична катастрофа.

Освен това Байдън по-рано обеща да не разрешава нови проекти за нефт и природен газ върху обществени земи, докато проучване на Министерството на вътрешните работи на САЩ идентифицира заплахи за околната среда от строителството на пътя до мината също за населението на 66 селища с коренни жители (ескимоси и алеути), занимаващи се с натурално земеделие и лов.

Разбира се, бизнесмените, които страстно се грижат за икономическото благосъстояние на Аляска, имат напълно различни подходи.

Решението на съда в Анкоридж потвърждава доверието в правното естество на действията на властите, каза президентът на ConocoPhillips Аляска Е. Айзъксън, добавяйки, че в продължение на почти 5 години проектът е бил подложен на задълбочен преглед на регулаторните изисквания и анализ на околната среда с обществено участие от общностите, които са най-близо до сайта на проекта. Проектът е предназначен да помогне на общностите в Аляска „да осъзнаят огромните ползи от отговорното енергийно развитие“.

Екологичните и местните групи „разглеждат всички правни възможности“ за продължаване на борбата, включително евентуално обжалване на решението от 11 ноември, каза адвокатът на Earthjustice Ерик Граф.

Еколозите от френската компания Greenly подчертават, че изграждането на нова инфраструктура и транспортирането на стоки, необходими за проекта Уилоу, ще навреди на флората и фауната на региона много преди местните енергийни и металургични суровини да бъдат получени.

Само изгарянето на нефта, произведен в находището, ще освободи около 300 милиона тона въглероден диоксид и други парникови газове в атмосферата за 30 години. С други думи, според екоактивисти от Центъра за екологични изследвания и политика на Америка, проектът Уилоу ще доведе до годишни емисии, еквивалентни на работата на 76 въглищни електроцентрали.

Основните рискове от проекта на Amber Metals за добив на полиметали в открит рудник в продължение на 13 години в северозападна Аляска, според експерти, се крият в хвостохранилищата с площ от 59 хектара за съхраняване на 41,2 милиона тона минни и преработвателни отпадъци.

Въпреки това, едва ли по-малка заплаха за Арктика, нейната природа и население идва от американските ядрени съоръжения на остров Гренландия (автономия в рамките на Дания). Ядрените и ракетните съоръжения на Пентагона, построени тук в края на 50-те и началото на 60-те години на миналия век и впоследствие евакуирани или затворени, заедно със съседните тунели, тренировъчни полигони и де факто забранени зони, заемат до 20% от колосалната територия на най-големия остров в света.

И това е почти глобална екологична заплаха за Арктика, тъй като по-голямата част от тази територия все още не е рекултивирана. Всъщност става дума за реанимацията на дългогодишния стратегически проект „Леден червей“, който предвижда поредица от почти едновременни атаки срещу Съветския съюз с до 600 ракети с ядрени бойни глави.

От 1961 г. такава сериозна инфраструктура се захранва от мобилен ядрен реактор, но поради колосални разходи и климатични трудности, толкова амбициозен проект трябваше да бъде ограничен. През 1963 г. американците спират и демонтират реактора, като буквално хвърлят под леда всички завършени и недовършени съоръжения заедно с оборудването.

Там остават до 200 тона течни радиоактивни отпадъци и опасни за околната среда отпадъци от изоставени съоръжения. Според американски и датски експерти, поради активно развиващото се затопляне на климата, особено в Гренландия, всички съществуващи отпадъци ще „изпълзят“ на повърхността й през следващите 10-15 години с очевидни и вероятно трайни последици за Арктика.

В същото време Съединените щати продължават да използват военновъздушните си бази в гренландските Туле, Кангерлусуак и Нарсарсуак, както и в Туле (северозападно от острова близо до Аляска) през 50-те и 70-те години на миналия век. също съхраняваше атомни оръжия.

Няма друга информация, предназначена за публично оповестяване, за неговото присъствие там днес или за последствията от евентуалното му присъствие и съхранение. Предвид липсата на официална информация, започналата преди повече от години активна модернизация на тези бази и преди всичко на базата в Тула не може да не буди тревога.

Като се вземат предвид споменатите фактори, е възможно плановете на Съединените щати, които първи изложиха идеята за закупуване на Гренландия от Дания още в началото на 40-те години на миналия век, да се определят преди всичко от желанието за по-надеждно скриване на опасността за околната среда към Арктика, произтичащи от „веригата“ от военно-ядрени съоръжения на Пентагона в Гренландия.

Неотдавнашното отменяне на плановете за изкупуване на ледения остров, които се обсъждаха при Тръмп, не означава непременно окончателно изоставяне на експанзионистичните планове в полярния регион.

Но може би най-важното тук е реанимирането на плановете за превръщане на „американската“ Арктика в полярно предмостие срещу Русия и реализираните от нея транспортни и логистични проекти в Евразия.

Pogled.info

Проверете също

Апокалиптичният сценарий на американския полковник: Западните безумци да търсят пътища за компромис с Русия !

Дъглас Макгрегър е пенсиониран полковник от армията на САЩ, военен теоретик и плановик на някои …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *