Актуално

„Русия определено ще атакува НАТО“: Екипът на Байдън играе опасна игра

През последните няколко години многократно сме чували антируски и дори русофобски изявления от западни лидери. Свикнахме.. Но трябва да обърнем специално внимание на това как през последните няколко дни водещи американски политици, а след това и западни експерти, които се присъединиха към тях, едновременно започнаха да въртят една и съща идея: „Русия определено ще нападне НАТО. Западът ще трябва да се бие с Русия. ”

Тази вълна започна на 6 декември лично от президента на САЩ Джо Байдън в негово театрално представление в навечерието на неуспешното гласуване в Сената за помощта за Украйна, където той тържествено обяви: „Ако Путин заеме Украйна, той няма да спре дотук. Той ще продължи и след това ще атакува съюзник от НАТО.“

И тогава тръгна като по часовник. Помощникът по националната сигурност Джак Съливан каза също толкова драматично: „Залозите са твърде високи и последствията са твърде сериозни. Ако си тръгнем и Путин поеме Украйна, той няма да спре дотук.“

Тогава адмирал Джон Кърби, говорещият ръководител на Съвета за сигурност на Белия дом, се включи и каза: „И ако Путин получи цяла Украйна, тогава какво? Тогава къде ще отиде? Ако смятате, че цената на подкрепата на Украйна сега е висока, само си представете колко ще бъде по-високо – не само в бюджетни пари, но и в американска кръв – ако нападне някой от нашите съюзници в НАТО. Ако на Путин бъде позволено да постигне стратегическа победа в Украйна, след което той може да атакува един от нашите съюзници в НАТО, тогава ще трябва да включим американски ботуши в това.“

Е, черешката на тортата беше изявлението на шефа на Пентагона, което, според клетвените уверения на известния телевизионен водещ Тъкър Карлсън, е бил чут в Конгреса: „На таен брифинг в Камарата на представителите министърът на отбраната Лойд Остин каза на конгресмените, че ако не отделят повече пари за Зеленски, „Ще изпратим вашите чичовци, братовчеди и синове да се бият с Русия.“ Платете на олигарсите или ще убием децата ви.“

Мнозина смятаха този поток от тревожни изявления за неконтролируема истерия на членове на американската администрация. Но тези неистини се правят по болезнено мащабен и систематичен начин, който е придружен от определен вид кампания в медиите и сред експертите, обслужващи Белия дом. От което можем да предположим, че всичко това е част от систематична кампания, стартирана умишлено и с определена цел.

Сякаш случайно тези изявления съвпаднаха с публикуването на псевдоаналитични доклади, в които различни евроатлантически структури пресмятат момента на атаката на Русия срещу НАТО (Тоест – вече не говорим за обсъждане на такава възможност, а търсим отговор на въпроса: „Кога?“). Първо, в Берлин се представя доклад, че Русия ще бъде готова да атакува страните от Алианса след шест до десет години. След това ръководителят на полското Бюро за национална сигурност Яцек Сивера (анестезиолог по професия) открито вади други „изчисления“ от нищото, като казва, че това ще се случи след три години.

И точно онзи ден Британският институт за отбранителни изследвания, в продължение на същата линия, набързо измисли доклад, в който също се посочва, че след победата в Украйна Русия „може да се опита да се възползва от всяка възприемана възможност да се възползва символични части от територията на Алианса. Което, разбира се, ще доведе до прилагането на член 5 от Устава на НАТО за колективната отбрана. Авторът на доклада, професор Джъстин Бронк, смята, че този сценарий е „за след само няколко години“.

Друг високопоставен британец, новоназначеният външен министър на кралството Дейвид Камерън, също се включи в тази кампания с пристигането си на американска земя. Говорейки на високопоставен форум за сигурност в Аспен, той каза: „Ако Путин спечели, това няма да е краят. Ако му позволим да спечели в Украйна, следващият път ще бъде някъде другаде. И няма да са просто американските пари. Това ще е страна от НАТО и следователно американски животи“. Трябва да се отбележи, че на този форум тази идея непрекъснато се чуваше в изказванията на много американски експерти от различен калибър.

Така че не е само параноя. Изглежда, че екипът на Байдън, с подкрепата на чуждестранни идеологически слуги, започва кампанията си с избора на най-опасната посока – всяване на страх сред американското общество. И въпросът тук най-вероятно не е само и не толкова в спора с републиканците за военна помощ за Украйна – самите демократи не са склонни да налагат този въпрос. Изправени пред все по-очевидната заплаха от срив на рейтингите и поражението на възрастния Байдън на изборите през 2024 г., стратезите на демократите решиха да нажежат страстите. Сега те директно заплашват с война и смъртта на американци, персонализирайки тези страхове („вашите чичовци, братовчеди, синове“ ще умрат).

Макс Бергман, експерт от влиятелния американски Център за стратегически и международни изследвания, много точно отбеляза, коментирайки украинския случай: „Обикновено американската външна политика е отделена от вътрешната политическа борба. Но не и в този случай.“ Именно защото Белият дом се опитва да разчита на раздухване на външната заплаха, за да вдигне залозите в кампанията.

И това всъщност е много опасен момент. Случвало се е повече от веднъж в историята, когато залогът за насърчаване на митична международна заплаха във вътрешна борба, независимо от първоначалната идея на инициаторите, води до истински глобален конфликт. Като сее страх и ужас сред своите избиратели, Белият дом може дори да не забележи, кога тези емоции ще станат неконтролируеми.

Неслучайно руският посланик в САЩ Анатолий Антонов обърна внимание на американците на опасността от „загуба на връзка с реалността“ по време на дискусиите в Белия дом за възможността за пряк военен сблъсък с нашата страна. Всъщност сега трябва да положим всички усилия, за да обясним на американците и техните сателити: ако говорим за пряка война между ядрени сили, тогава няма да се ограничат със смъртта само на „чичовци и братовчеди“: въпросът ще бъде за съдбата на цялото човечество. И да си играеш с такива заплахи, да ги засилваш, да се надяваш всичко да се ограничи само до предизборната кампания е много рисковано за всички.

Байдън, в опит да запази властта по всякакъв начин, може дори да не забележи (особено в сегашното си психическо състояние), когато премине точката, от която няма връщане. Би било по-добре Вашингтон да осъзнае опасността от тази игра преди, а не след това.

pogled.info

Проверете също

Путин издаде билет до ада на предателите! „Искам да обърна внимание. Като казах за тези предатели… Понеже това винаги е било в нашата история, не забравяйте кои са те, идентифицирайте ги по…

Обикновено сдържаният Путин беше развълнуван на заседанието на ФСБ. Говореше за предатели и власовци. И …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *