Актуално

Чака се бял дим! Кабинетът „Габриел“ виси на думата „извинявай“ на Асен Василев. Двете формации, които в последните дни си размениха остри реплики и изправиха нацията на нокти, са на път да постигна съгласие за общ кабинет…

Откъм преговарящите екипи на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за бъдещо управление се очаква бял дим.

Двете формации, които в последните дни си размениха остри реплики и изправиха нацията на нокти, са на път да постигнат съгласие за общ кабинет с първия мандат, научи Епицентър. бг.

Партийните централи и на ГЕРБ, и на ПП-ДБ са направили отстъпки, така че да се постигне компромис.

В ГЕРБ обаче все още очакват Асен Василев да се извини на Мария Габриел, и то публично. 

Преговорящите екипи са работили цял ден в парламента и вече са на финалната права. Оживените разговори вървят и в момента…

Всичко обаче виси на думата „извинявай“ на Асен Василев, която се оказва ключът за успешния първи мандат.

Днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е имал среща в петък със съпредседателя на „Продължаваме промяната“ и финансов министър в оставка Асен Василев, стана ясно от думи на водещия на Панорама Бойко Василев, докато интервюираше номинираната на премиер Мария Габриел..

Двамата са разговаряли за възможностите разрива между ГЕРБ и ПП-ДБ да бъде преодолян и да има правителство с премиер Мария Габриел. Засега обаче все още очаква реакцията на Василев.

Самата Габриел заяви в Панорама, че не иска лично извинение за себе си, а за всички жени, които са се почувствали обидени от думите на финансовия министър.

Целият ден беше зареден с напрегнато очакване.

Указът на президента за избор на нов министър-председател не влезе за гласуване в парламента. Сутринта изтече ултиматумът, който лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов даде на партньорите си от ПП – ДБ за продължаване на преговорите за правителство. 

 До последно стоеше въпросът дали в дневния ред на депутатите ще бъде внесена извънредна точка – или за избор на премиер и МС в коригиран състав, след отказа на 11 министри да участват в кабинет начело с излъчената от ГЕРБ – СДС Мария Габриел, или тя да депозира отказ от съставяне на правителство и парламентът да вземе решение да се премине към втория мандат. Нищо от това не се случи. Не стана ясно и дали двете формации – ГЕРБ – СДС и ПП – ДБ, са провели някакви разговори.  

На влизане в пленарната зала Кирил Петков отказа всякакъв коментар, а Бойко Борисов реши да се пошегува, показвайки вратата на залата:

„Ето я, отворена е !“. 

Вътре в залата чувството си за хумор упражни и председателят на НС Росен Желязков:

„Уважаеми колеги, ще предложа на вашето внимание почивка до 11:00 ч., когато ще започне парламентарният контрол“.

Оживлението не донесе със себе си решение.

Междувременно втора от малките партии в ПП – ДБ декларира, че няма да подкрепи правителство с мандат на ГЕРБ – СДС. Уверението идва от Средно европейска класа, която има един народен представител – лидерът ѝ Константин Бачийски. Няма да подкрепят такъв кабинет, защото, „която и фигура да бъде посочена за премиер, зад нея ще наднича Борисов с наложения 12-годишен модел на управление“. 

Така до последно остана неясен отговрът на въпроса- правителство или избор Двете формации имат време за преговори, тъй като няма краен срок за гласуване в парламента на президентския указ.

Междуврременно президентът в периода 2002-2012 г. Георги Първанов заявио, че очаква управляващите формации да се разберат за ново правителство.

„Според мен те ще се съберат все едно, че нищо не се е случило. „Продължаваме промяната – Демократична България“ няма да целунат ръка, но ще извървят пътя на сближението. Борисов ще им прости великодушно, защото и той е заинтересован от това. Играта не ме изненадва“, казва Първанов пред „24 часа“. По думите на почетния председател на АБВ двете формации „се докарват пред външния партньор, а това изисква да направят управляваща коалиция“. Очаква съставът на правителството да е близък до обявения във вторник.

Добавя, че без ДПС е трудно да се направи стабилно управление.

„Така че да преглъщат горчивия хап и да им подадат ръка. Да го направят публично, за да знаят хората в името на какво е. Защото тази игра хем-хем няма да бъде разбрана. Хем да имат подкрепа за управлението, хем после за изборите да бъдат в една относително добра позиция“, казва Първанов.

Правейки паралел между преговорите за тройната коалиция между БСП, НДСВ и ДПС, Първанов казва, че Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган не могат да бъдат сравнени със „сегашните герои“. Все пак съветва настоящите преговарящи да приемат споразумение „в истинския смисъл на думата, а не такова, каквото никой не е видял, някой е подписал междувременно и после е оставено на най-високия рафт“.

epicenter.bg

Проверете също

ПАРАТА ПРАВИ БОРБАТА – ТАКА ДА ЗНАЕТЕ! Кирил Петков: Политолози ми предложиха да им плащам по 20 000 лева месечно, за да се чува думата ми….

Пудел с Живко Коцев, пудел с пачки, няма пачки с Коцев, но имаш пудел с …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *