Актуално

Дъно! Обиди и ругатни в парламентарната зала, депутатите в Народното събрание се разминаха на косъм от сбиване….

Дъно! Обиди и ругатни в парламентарната зала

Депутатите в Народното събрание се разминаха на косъм от сбиване. Часове наред те обсъждаха доклада за договора с „Боташ“ и умората и предизборната ситуация вдигнаха градуса на напрежението.

Парламентарната трибуна бе използвана от депутатите от всички партии за всякакви жлъчни нападки помежду им, припомняне кой какво е направил в енергетиката и предизборни призиви да се внимава за кого ще се гласува на предсрочния вот. Това накара Росен Желязков да каже, че дискусията се е профанизирала и се е превърнала в полит агитация и да въздъхне след като тя приключи: „Не мога да повярвам, че тази мъка свърши!“.

Два часа продължиха дебатите в свиканото извънредно заседание на парламента, за да разгледа доклада, който не влезе в дневния ред тази седмица, но след заплахите за искане на оставката на председателя Росен Желязков от ГЕРБ това се случи. Дискусията се изроди в остри нападки между доскорошните партньори в некаолиционното правителство „Денков-Габриел“. Незнайно как, наравно със служебния кабинет „Гълъб Донев“ на президента Румен Радев, подписал споразумението с БОТАШ, виновни за ГЕРБ се оказаха и „Продължаваме промяната-Демократична България“. ПП-ДБ пък обвини партията на Бойко Борисов, че нейни представители са се срещали с Румен Радев и е започнала прикрито да пази държавния глава, който всъщност бе идеологът на договора за резервиране на капацитет на турски терминали за втечнен газ.

Всичко започна от остро изказване на Цончо Ганев от „Възраждане“ по адрес на партийните лидери на ПП-ДБ.

„Първият ред на ПП-ДБ, същите тези, начело със Сороса Христо Иванов, нещото от запаса Атанасов, и който и да било друг, са на отворена среща в Благоевград. Обаче в същото време им тече заплатата тук. И цената ще я плати обществото“, възмути се той.

„Сороса да е тук, Асен Василев да е тук, Кирчо да е тук, и всички други, които са на отворена среща в Благоевград. Оставка, неможачи!“, призова той.

Отговор от името на ПП-ДБ му даде Венко Сабрутев. Той припомни, че срещата с гражданите е едно от основните задължения на депутатите.

„Той трябва да отговори, самият Цончо Ганев. Къде е Копейката? Къде е Копейката като говореше за вашите лидери?“, попита той.

Думите му накараха депутатите от „Възраждане“ да наскачат от местата си и в залата настана врява. Някои от представителите на „Възраждане“ тръгнаха към Сабрутев със закани. „Ела бе“, викаха някой от тях на Сабрутев.

Росен Желязаков изчака търпеливо страстите да се успокоят.

„Извини се, бе“, чу се от групата на „Възраждане“.

„Колкото и да се напъваш, за теб ще останат само дръжките на ябълките“, извика Ивайло Папов към Сабрутев, който дори не ги поглеждаше.

„Ще ти кажа една копейка! На майка си ще викаш копейка, ей“, чу се друг възглас от залата.

Снимки: Георги Колев / БЛИЦ

Росен Желязков помоли Цончо Ганев да въдвори ред в групата си и наложи забележка на Сабрутев.

След като председателят на комисията Жечо Станков, който е от ГЕРБ-СДС, представи доклада, Мартин Димитров от ПП-ДБ настоя да се чуе оценката на ГЕРБ за договора „Боташ“ „най-накрая“.

Думата взе депутатът от ГЕРБ-СДС и бивш енергиен министър Делян Добрев.

„Г-н Станков, аз не съм доволен от вашия доклад, защото в него трябваше да има подробна информация за това колко пъти Николай Денков е ходил в Турция да предоговаря този договор.

Ходил ли е? Какво е постигнал, протокол има ли? Ако не е постигнал нищо, да дойде и да каже: „Аз се провалих“. Най-добре да си подаде даже оставката. Той помните ли кога тичаше да си подаде оставката? Когато засегнахме интересите на „Лукойл“ – тичаше с оставката в джоба“, припомни той.

„Обаче като се е провалил, ако наистина е ходил три пъти да предоговаря „Боташ“, като се провали там три пъти, не тичаше с оставката, това беше окей. И аз не знам дали той е ходил три пъти да се среща в Турция с „Боташ“, много ме съмнява тая работа, но се надявам да го проверите, вашата комисия трябваше и това да изчисли“, заяви Добрев.

„Но в същото време има ясни доказателства, че той се е срещал повече от два пъти с „Лукойл“, с най-големите шефове на „Лукойл“ в кабинета в Министерски съвет. Значи с „Лукойл“, да храним „Лукойл“ с 10 млрд., можем да правим срещи с тях. Обаче когато България е ощетена, не можем да правим срещи с „Боташ“, изтъкна той.

„Ами като е толкова лош тоя договор, Мартин Димитров колко пъти пита тук Денков какво е направил по този договор? Колко пъти, Мартине? Остави писмено! Колко пъти излезе на тази трибуна, както сега си късаш ризата, и да питаш Денков какво се ослушва, защо не отива в Турция?“, попита депутатът.

Той настоя комисията на Станков да провери и колко пъти Мартин Димитров е питал Денков като премиер за „Боташ“, което предизвика смях и аплодисменти в залата.

Делян Добрев изтъкна още, че договорът ощетява най-много „Булгаргаз“. 

„Кой е конкурентът на „Булгаргаз“? „Овъргаз“. На кой е собственост? На Сашо Дончев. Кой е Сашо Дончев? Най-големият спонсор на „Промяната“ – с 500 000 лв. като физическо лице“, припомни той.

„Възможно ли е те да са бездействали, 10 месеца нищо да не са правили, „Булгаргаз“ да губи стотици милиони, да губи пазарен дял, защото най-големият спонсор на „Промяната“, който издържа тяхната партия, е конкурентът на „Булгаргаз“, попита той.

„Кой в България дава 500 000 лв. на една партия без да иска нищо от нея? Резултатите са налице. В последните 3 години „Булгаргаз“ е на колене, пред фалит“, добави той.

Теменужка Петкова от ГЕРБ обяви, че предишният кабинет е довел до погром в енергетиката и обвини ПП-ДП, че са съсипали „Булгаргаз“ и са договорили затварянето на въглищните електроцентрали – тема, която като доста други, развити от различните депутати, не бе по темата с газовото споразумение. „Да, трябва да се обединим, но за да ни ви допуснем повече до управлението на държавата“, продължи тя с предизборен апломб.

„Стигна се до профанизация“, заяви депутатът от ПП-ДБ Радослав Рибарски. Според него атаките на ГЕРБ са глуха защита за това, че бавили доклада „БОТАШ“ две седмици.

Накрая докладът бе одобрен и бе решено да бъде пратен на българската и европейската прокуратура и на ДАНС.

epicenter.bg

Проверете също

Борисов: Втора сглобка с ПП-ДБ след вота не можа да има

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отрече възможността за нова сглобка с „Продължаваме промяната – Демократична …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *