Актуално
Николай Денков и Кирил Петков

Странно! Николай Денков и Кирил Петков поискали от ГЕРБ-СДС пауза в преговорите за ротацията

На фона на интензивните срещи между двете най-големи формации и призивът за ускоряване на преговорите от премиера в оставка, забавянето на разговорите по евентуално бъдещо коалиционно споразумение е повече от странно

Пауза на преговорите за съставяне на правителство след ротацията между ППДБ и ГЕРБ-СДС са поискали от Мария Габриел за вторник Николай Денков и Кирил Петков, пише “Труд”, позовавайки се на преговарящите екипи. 

На фона на интензивните срещи между двете най-големи формации и призивът за ускоряване на преговорите от премиера в оставка, забавянето на разговорите по евентуално бъдещо коалиционно споразумение е повече от странно, коментираха неофициално депутати от управляващото мнозинство.

Засега разговорите са конструктивни. Но разбира се, докато всичко не е договорено, нищо не е договорено.“ Такъв беше лаконичният коментар, който направи съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков тази вечер. Парламентарната група на дясното обединение се събра на заседание в партийната централа на ДСБ, но участниците на срещата отклоняваха упорито всички питания за преговорите.

„Ако нещо е хубаво да се мечтае или пожелае, то е преговорите да се забързат. Двете страни имат абсолютно противоположна стратегия“. Това коментира пред bTV политологът Румяна Коларова.

„Плюсът е в това, че сме в процедура по съставяне на правителство и няма много време за размотаване. Ако искаха да водят много дълги преговори, имаха възможност. Ако изтичаше непрекъснато информация, това щеше да е насочено към избиратели и консолидиране на вота при евентуални избори. Досега тактиката на ГЕРБ беше да атакуват, вече от тяхна страна има затишие“, допълни доц. Даниел Смилов.

Костадинов

“Тези преговори трябва да започнат с дискусия за реформите, които още не са свършени, със задвижването на тези регулатори и контролни органи, които не работят.

 Затова първата част от преговорите беше да изчистим в документа как ние подхождаме към продължаването на тези реформи, които трябва да се свършат”, каза само преди ден Денков.

В същото време двете формации все още нямат яснота по документа, който трябва да бъде основа за продължаване на съвместното управление.

От ППДБ и във вторник коментираха неофициално, че предпочитат да наричат коалиционното споразумение програма, а в нея да няма имена на министрите.

От своя страна ГЕРБ-СДС настояват да се знае чия е отговорността за бъдещите реформи и предпочитат да преговарят и за имената на министрите, а управлението да бъде в традиционния европейски формат – коалиция, с пропорционално представителство според електоралната тежест на партиите.

Липсата на преговори във вторник озадачило и представителите на президентската администрация, тъй като по време на консултациите от управляващото мнозинство поискаха време преди връчване на първия мандат.

Очаквано, по време на консултациите при президента опозицията в парламента се обяви за предсрочни избори.

“Парламентарни избори не просто са задължителни, те са наложителни. Преди 3 години, когато бяхме при вас, държавата беше с 220 000 души по-голяма.

След още 3 години ще паднем до 5 милиона. Този политически, олигархично-посланически модел не просто е вреден за държавата. Той убива държавата.

В тази ситуация меко казано предсрочните избори са задължителни и наложителни”, заяви лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов пред Радев.

Президентът постави въпроса как ще се продължава, ако при предсрочни избори конфигурацията на партиите в Народното събрание е сходна със сегашната, а лидерът на “Възраждане” каза: “Ако следваме тази логика, дайте да развъртим изборите на томбола.

И вие самият също имате вина за това, че ситуацията в държавата е такава. Миналата година бе погазен тежко референдумът за българския лев”.

“Агонията може да се прекрати само с предсрочни избори. 9 месеца посветиха на разпределяне на постовете и властовите позиции.

Ако това продължи още 9 месеца, това означава още по-голяма несигурност и нестабилност.

Предсрочни избори са изход от тази ситуация, не виждаме възможност в това НС да бъде решено в друга конфигурация, поне ние няма да участваме в такава”, заяви и председателят на БСП Корнелия Нинова пред Румен Радев в отговор на въпроса, ако се стигне до трети мандат, дали БСП има формула или защитава тезата, че решението се състои в нови предсрочни парламентарни избори.

Нинова допусна, че ГЕРБ-СДС и ППДБ не могат да се разберат и е голяма вероятността за предсрочни избори.

“В 49-ото Народно събрание няма никакъв смисъл и е най-добре да се отиде на предсрочни избори”, каза и председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов по време на последната консултация в президентството.

“Ние имаме представа как би трябвало да се управлява България. За нас правилният подход е експертно правителство, с широка парламентарна подкрепа. И партиите да си носят отговорността за експертите, които са представили”, каза Йорданов, но подчерта, че първо трябва да се случат предсрочни избори.

В Конституцията няма упоменат срок, в който държавният глава трябва да връчи първия мандат след края на консултациите. Веднъж обаче, след като папката бъде дадена, започва обратното отброяване и посочената за премиер Мария Габриел ще има седем дни, в които да опита да състави правителство.

epicenter.bg

Проверете също

ПАРАТА ПРАВИ БОРБАТА – ТАКА ДА ЗНАЕТЕ! Кирил Петков: Политолози ми предложиха да им плащам по 20 000 лева месечно, за да се чува думата ми….

Пудел с Живко Коцев, пудел с пачки, няма пачки с Коцев, но имаш пудел с …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *