Актуално
Съединените Щати и Германия може би са съучастници

Русия: Този път Зеленски трудно ще прикрие престъплението! Съединените Щати и Германия може би са съучастници

Русия призовава държавите-членки на Съвета за сигурност на ООН да осъдят катастрофата на руския самолет Ил-76 с украински военнопленници, свален от въоръжените сили на Украйна в района на Белгород. САЩ и Германия ще бъдат съучастници, ако самолетът е бил свален с техните оръжия.

Това заяви първият заместник-постоянен представител на Руската федерация в ООН Дмитрий Полянски, цитиран от ТАСС.

„Призоваваме членовете на Съвета за сигурност и ръководството на ООН категорично да осъдят този и всички други терористични актове на киевската хунта“, каза той на заседание на Съвета за сигурност, свикано от Русия заради катастрофата на Ил-76. „Мълчанието в тази ситуация засилва увереността на Зеленски в безнаказаността на собственият му корумпиран диктаторски режим“, подчерта дипломатът. „Но всичко, което виждаме досега, са много примитивни и страхливи опити на представителите на киевските власти, противоречащи на очевидните факти, за да отхвърлят отговорността за това престъпление. Действайки по този начин, те вече открито лъжат, объркват се и все повече се потапят в тази лъжа“, каза той.

Според дипломата, „киевският режим неразбираемо реши да прекъсне размяната на военнопленници по много брутален начин.“ „Важно е да се разбере дали говорим за непоследователност в действията на украинските войници и някое самостоятелно действие или за умишлено, внимателно обмислено престъпление, което не пасва в никаква морална координатна система“, отбеляза той.

Както припомни заместник-постоянният представител на Руската федерация в ООН, веднага след терористичната атака Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна „по петите му излезе с триумфално изявление, от което следва, че самолетът е умишлено свален от „героични украински военни“. Новината, според Полянски, „се разпространява много бързо от украинските медии“. „С постъпването на информация обаче, че на борда има собствени военнопленници, киевският режим впадна в паника и трескаво започна да прикрива следите си. Споменатите първи признания за участието на украинските въоръжени сили бяха много неумело изтрити в интернет. В същото време се предлагат нови версии, една по-абсурдна от другата“, подчерта дипломатът. Полянски отбеляза, че Русия ще направи всичко възможно, за да осигурява, че отговорните за тези престъпления „ще получат заслуженото наказание“. „Този път ще бъде много по-трудно за киевския лидер да прикрие това престъпление“, заключи той.

Според Полянски, предварителното разследване е показало, че терористичният акт на украинските въоръжени сили е извършен с използването на зенитно-ракетен комплекс.

„Ракетите са изстреляни от село Липци, Харковска област. Има много указания, че това може да са или американски Пейтриът, или произведени в Германия IRIS-T. Ако това се потвърди, западните страни, които ги доставят, ще станат директни съучастници в това престъпление, както са съучастници на украинските въоръжени сили при обстрелите на руски градове с западно оръжие“, отбеляза дипломатът.

Проверете също

Кремъл: САЩ провокират Киев към военни действия до последния украинец

Вашингтон се стреми да гарантира, че значителна част от отпуснатите пари остават в американския военно-промишлен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *