Актуално

Монументът на връх Бузлуджа стана част от любопитна класация на „Гардиън“

Според изданието, има 6 великолепни монумента по света, които пътниците могат да забележат отдалече, докато се движат с кола, влак или кораб. Монументът на върха Бузлуджа вече е включен в интересен списък на „Гардиън“, съобщава presstv.bg. Английският вестник посочва шест впечатляващи паметника от целия свят, които пътниците могат да видят отдалече, докато се придвижват с кола, влак или кораб.

„Забележително и необичайно, този исторически паметник на българската комунистическа партия от 1981 година определено ще бъде почитан в бъдеще като шедьовър в стил футуризъм. Неговата форма напомня повече на огромна контролна кула на летище – символ на надежда, която хората в миналото вливали в бетона и технологиите“, пише британското издание.

В статията се посочва и че монументът стои „като огромна археологическа грешка на върха на голия 1432-метров връх, който се намира източно от прохода Шипка в планината Стара Планина; напълно несъмнено това място притежава същата мистика като Стоунхендж и не е затруднено от каквито и да било съпътстващи елементи“. „Гардиън“ също така отбелязва, че има планове за консервация и възстановяване на 35-тонните мозайки от кобалтово стъкло, за да се отворят за посетители в бъдеще.

Останалите паметници, включени в класацията, са замъкът Конуи в Уелс, Хаура мостът в Индия, пирамидите в Гиза, Статуята на Свободата и Дърамската катедрала.

fakti.bg

Проверете също

София, европейската перла на Балканите!

София, европейската перла на Балканите!

София, столицата на Република България, е посрещнала историята си с гордост и красота. Разположена в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *