Актуално
Данчо Караджов празнува 74 -тата си годишнина

Данчо Караджов празнува 72 -рата си годишнина / 20,01,2024г.

Йордан Караджов, който е по-известен също така като Йордан Караджов или Данчо Караджов, е български музикант, който свири рок музика и е фронтмен на групата „Сигнал“.

Роден на 20 януари 1952 година в София, Йордан Караджов е син на Петър Караджов, бивш боксьор от отбора на Славия, който е пеел също в хора „Кавал“. Той учи в 36-о основно училище „Максим Горки“ и има първата си сценична изява там. След това продължава образованието си в Техникума по художествени занаяти. Той е бил член на група „Кенари“ към читалище „Светлина“ от 1969 до 1971 година, след което се присъединява към групата „Златни струни“ през 1971 година. Първият запис, който прави, е на народната песен „Дилмано, Дилберо“ през 1972 година.

От самото създаване на групата „Сигнал“ Йордан Караджов е бил лидер и композитор на повечето от техните песни. Някои от най-известните им хитове са: „Липсваш ми“, „Мина и Лора“, „Сляп ден“, „Спри се“, „Спомен мил, спомен мой“, „Зелени сигнали“, „Между ад и рай“ и легендарните „Сбогом“, „Да те жадувам“ и „Може би“. Една от последните песни на групата се нарича „Обещах ти луда нощ“. Издадената от тях „Антология“ включва 46 песни, които преди това са били записвани главно на грамофонни плочи. През 2008 година Йордан Караджов участва в благотворителната кампания на bTV „Великолепната шесторка“, където пее в дует с журналистката Мариана Векилска.

През 2010 година той отново участва в благотворителната кампания „Великолепната шесторка 2“, която помага на безродните деца.

През 2012 година Йордан Караджов издава своя първи солов албум с наименованието „Такъв е животът“. По-късно през 2017 година той прави жеста да предостави правата на албума си за безплатно излъчване по Българското национално радио, за да подкрепи битката на радиото срещу „Музикаутор“ относно размера на заплащаните авторски права върху излъчваната музика.

През 2013 година той участва в шоуто „Гласът на България“.

С годините Йордан Караджов има над 32 години сценичен опит, 14 издадени албума и е свирел на около 5 хиляди концерта.

Китарната колекция на Йордан Караджов е впечатляваща и включва над 40 инструмента, които са били свирени от големи музикални имена като Джордж Харисън от The Beatles, Кийт Ричардс от The Rolling Stones, Джими Пейдж от Led Zeppelin, Браян Мей от Queen, Пол Стенли от Kiss, както и Джони Уинтър и Гери Мур – блус музиканти, както и акустичната китара на джаз гитариста Джо Пас.

Проверете също

ВАСИЛЕВ ОТРЯЗА ПЕНСИОНЕРИТЕ ЗА ВЕЛИКДЕН ! НЯМА ДА ИМА ВЕЛИКДЕНСКИ ДОБАВКИ ОТ 75 ЛЕВА ЗАЩОТО….

Финансовият министър в оставка Асен Василев отхвърли предложението на ГЕРБ-СДС и ДПС за еднократна помощ …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *