Актуално

ВАСИЛЕВ ОТРЯЗА ПЕНСИОНЕРИТЕ ЗА ВЕЛИКДЕН ! НЯМА ДА ИМА ВЕЛИКДЕНСКИ ДОБАВКИ ОТ 75 ЛЕВА ЗАЩОТО….

Финансовият министър в оставка Асен Василев отхвърли предложението на ГЕРБ-СДС и ДПС за еднократна помощ на пенсионерите.

В бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) няма излишък, който да осигури изплащането на 75 лв. великденска добавка на 534 хил. пенсионери, които получават пенсия под 526 лв.

Това обяви на брифинг в Министерството на финансите министърът в оставка Асен Василев по повод предложението на ГЕРБ и ДПС , което беше внесено в Народното събрание днес.

Позицията на Министерството на финансите под мое управление винаги е била да се дават трайни увеличения на пенсиите, а не еднократна помощ, подчерта Асен Василев.

Предизборното даване на добавки е изключително порочна практика, която дели пенсионерите на групи. Това ще остави над 75% от българските пенсионери без добавки. При 527 лв. пенсия няма да получи добавка, ако е с 4 лв. по-ниска ще получи 75 лв. добавка. Тук се пита защо делим пенсионерите, вместо трайно да увеличаваме пенсиите им. Безпринципното раздаване на пари, без да са финансирани в бюджета, е изключително порочна практика, за да се държат пенсиите ниски. Ние искаме да се увеличават“, добави той.

И обясни позицията си: „През 2024 г. от 1 юли е заложено в Закона за бюджета средната пенсия да достигне 883 лева, което е почти 100 лева увеличение за всички пенсионери всеки месец, а не 75 лева еднократно, предизборно. Даването на добавки предизборно, дали ще ги наречем коледни или великденски е изключително порочна практика.“

Василев обобщи: „През 2009 г. средната пенсия е 288 лв., през 2020 г. достига 382 лв., увеличение с под 10 лв. на година. 2023 г. средната пенсия достигна 788 лв., повече от двойно на средната за 2020 г. От 1 юли е заложена в Закона за бюджета и този на НОИ да достигне 883 лв., което е почти 100% увеличение за всички пенсионери, а не 75 лв. еднократно предизборна добавка“.

Той призова депутатите „да не се заиграват с популизма, а да направят правилното“. „Родителите ни да имат достойни старини, базирани на трайно увеличение на пенсиите по Швейцарското правило. Всичко друго е евтин популизъм“, посочи финансовият министър в оставка.

Припомняме, че ГЕРБ–СДС и ДПС предложиха по-рано днес да бъдат предоставени по 75 лв. за пенсионерите под линията на бедност по повод Великденските празници.

„Това ще струва 40 млн. лв.“, съобщиха Деница Сачева, Теменужка Петкова и Рая Назарян от ГЕРБ-СДС, и Йордан Цонев и Станислав Анастасов от ДПС.

„Тези разходи не касаят трансфери от бюджета, ще има вътрешни размествания в бюджета на НОИ“, поясни Цонев.

Асен Василев обаче не се съгласи с Цонев.

„Защо делим пенсионерите, а не правим трайно увеличение на пенсиите им? Трайно увеличение, което те са заслужили на база техния стаж и приноса им в осигурителната система. Важно е да се каже, че нашите пенсионери имат достойнство. Тези пенсии не са подаяние, а те са си ги заслужили, като са си плащали осигуровките през годините. Деленето на пенсионерите на групи, безпринципното раздаване на пари, без те да са финансирани от бюджета, е изключително порочна практика. Тя се използва, за да може пенсиите да се държат ниски. Ние искаме пенсиите да се увеличават – и те се повишават.”


Финансовият министър в оставка призова Народното събрание „да не се заиграва с популизма“. „Правилното е нашите родители да имат достойни старини, базирани на трайно увеличение на пенсиите за всички прнсионери по швейцарското правило, заложено в законодателството. Всичко друго е евтин популизъм“, категоричен е Василев.

Към края на февруари т.г. от НОИ са събрали 6 млн. лв. повече, отколкото е предвидено, посочи Василев. Той прогнозира, че към края на годината тези пари може би ще станал около 35-40 млн. лв.

„Приемането на едно такова решение от НС поставя под риск възможността да се направят трайните увеличения, които са заложени в бюджета за всички пенсионери“, обясни Асен Василев.

Проверете също

Андролова

Андролова: Превръщат държавността в оглозган либерален скелет! Изземването на функции на националната власт се случва със съдействието на самата власт и произтича от самата нея с цел „да вземем едни пари“…

На заседанието на парламента се гласува центровете за настаняване на бежанците да се охраняват от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *