Актуално

“Ядрената триада е готова”. Путин разясни каква ще бъде съдбата на тези, които нахлуят в Русия

 Путин: Ядрената триада на Русия е най-модерната в света

Президентът на Русия даде мащабно интервю с генералния директор на международната медийна група „Русия днес“ Дмитрий Кисельов – за изясняване на въпросите, останали или възникнали след обръщението към Федералното събрание на 29 февруари. За главното в този разговор – в материала.

Не самонадеяно

Започнаха с обсъждане на най-амбициозните икономически планове на Русия, като например изграждането на магистралата Сочи-Джубга, и оценка дали страната разполага с достатъчно ресурси за осъществяване на всички обявени проекти. “Като цяло не е ли твърде самонадеяно?”, попита Кисельов. „Не“, твърдо отговори президентът. И той обясни защо. По-специално благодарение на безпрецедентния икономически растеж. Което „е записано не от нас, а от международни икономически и финансови организации“.

Засегнаха санкциите. Говори се за създаване на някакъв специален орган за борба с западния натиск. Властите не планират подобно нещо. „Няма нужда“, отбеляза Путин, като подчерта, че част от забраните под прикритието на военни и икономически имат чисто политически и демонстративен характер.

Говорейки за икономическия растеж, президентът посочи и някои проблеми. “Имаме нужда от преструктуриране и акцент върху иновативните индустрии. А разходите за отбрана, са относително малки в сравнение както с късния СССР, така и със Съединените щати. В същото време военно-промишленият комплекс като цяло ускорява икономиката, основната задача е „така че за всяка рубла, инвестирана в отбранителната индустрия, да получим максимална възвръщаемост”, добави Путин

Засегнаха въпроса за прогресивния данък. На първо място обществото има нужда от това, убеден е държавният глава. Съответните предложения ще бъдат разгледани в близко бъдеще.

Само обещанията не са достатъчни“

Разбира се, много внимание беше отделено на Специалната военна операция. „Как да напреднем с минимални загуби?“, попита Киселев. Путин даде, по собствените си думи, „прост отговор“: „Трябва да увеличим средствата за поразяване. Броят и мощността на средствата за поразяване. Да повишим ефективността на използваните сили и средства“.

И напомни, че Русия е отворена за мирни инициативи. Но неприятелските страни говорят за това само когато трябва. Не трябва да се хващате на подобни трикове. „Бяха ни обещани много неща, но само обещания не са достатъчни. Сега да преговаряме само защото им свършват патроните, е някак нелепо от наша страна“, подчерта президентът.

Москва ще се задоволи не с „пауза, която врагът иска да вземе за превъоръжаване, а със сериозен разговор с гаранции за сигурността на Руската федерация“, поясни той.

Междувременно някои лидери поемат съвсем различен курс. Например френският президент Макрон, който не изключи изпращането на войски на НАТО в Украйна. „Военните на западните страни присъстват в Украйна от дълго време, те присъстваха дори преди държавния преврат, а след преврата техният брой се увеличи многократно“, каза Путин. „ Но ако говорим за официални военни контингенти на чужди държави, то аз съм сигурен, че това няма да промени ситуацията на бойното поле. Това е най-важното”, допълни той.

Въпреки това пряк сблъсък със Запада все още не е предрешен. „САЩ обявиха, че няма да изпратят войски. Знаем какви са американските войски на руска територия, те са интервенционисти. Ще се отнасяме към това по този начин, дори ако се появят на територията на Украйна. Те разбират това. А Байдън е личност, представител на традиционната политическа школа и това се потвърждава“, обясни президентът.

Отворен за преговори“

Въпреки отвореността си към преговори, Русия обмисля всички, дори невъобразими, варианти за развитие на събитията – ако враждебните страни ескалират. „Наистина ли сме готови за ядрена война?”, обърна се Киселев към държавния глава.

„От военно-техническа гледна точка, ние, разбира се, сме готови“, потвърди той. „Оръжията ни са постоянно в състояние на бойна готовност. Това е и първото, и второто, и това също е общопризнато нещо, нашата триада, ядрената триада, тя е по-модерна от всяка друга триада. И само ние и американците имаме такива триади. И тук сме напреднали много повече. Целият ядрен компонент като цяло – по отношение на носителите, и на снарядите имаме приблизителен паритет, но нашите са по-модерни. Всички знаят това, специалистите знаят всичко”, допълни той.

В същото време Москва се отнася скептично към идеята за ядрени опити като демонстрация на сила. Въпреки че Путин призна, че ако САЩ решат да направят това, в Русия ще предприемат подобни мерки. „Ако правят такива изпитания,макар да не са ни необходими, да нямаме нужда от това, все пак трябва да мислим и за това, а и не изключвам, че можем да направим същото, “ каза той.

За умните и опасни противници

Западът действа не само срещу Русия, но и в свой собствен ущърб. „В собствените си страни те също заблуждават народа и това има ефект. В много страни смятат, че това е в техен интерес, защото не искат да имат такава огромна държава като Русия, най-големият в света, на техните граници по отношение на територията, най-голяма в Европа по отношение на населението. И сега пета по големина в света по отношение на икономически размер. Е, защо им е такъв конкурент”, отбеляза президентът.

Според ръководителя на Русия САЩ и Европа вероятно са били „дори зарадвани “, когато Русия започна да прави „опити да прекрати със сила войната, отприщена от Запада в Украйна от 2014 г., когато преминахме към специална военна операция. ” Но последвалите събития показаха, че сценариите за „стратегическо поражение“ на Москва, подхранвани от западните лидери, са нереалистични. „Вместо стратегическо поражение, те са изправени пред безсилие, пред единството на руския народ, пред фундаменталните основи на руската финансово-икономическа система, нейната стабилност и пред нарастващите възможности на въоръжените ѝ сили,” подчерта държавният глава.

Именно с това е свързан и фактът, че започнаха да си спомнят преговорите по-често. „Онези, които са по-умни, започнаха да мислят, че ще е необходимо да се промени някаква стратегия по отношение на Руската федерация. Между другото, това са опасни хора“, предупреди Путин. „Помните ли какво казваха в Русия? За някои хора на битово ниво щастието се състоеше от: „нахранени, пийнали и с тютюн в носа“. По-лесно е с такива. Носът в тютюн,защото използваха енфие. Сега носът ми е в кокаин, нали? Но няма значение, по-лесно е с тези момчета”, обърна се президентът към историята и фолклора. –

„С умните хора е по-трудно, те са по-опасни, защото влияят на съзнанието на обществото, включително и на нашето. Те ще подхвърлят всякакви свои „желания“ под формата на моркови за нас. Вие вече обърнахте внимание на това, когато вие зададохте въпрос за възможността за преговорен процес „Но въпреки това се появиха противоречията в западната общност. Това е очевидно нещо, ние го виждаме. Ние няма да се занимаваме с разцепления там, те самите ще го направят брилянтно. Но със сигурност ще се стремим нашите интереси да бъдат зачитани“, повтори още веднъж държавният глава.

Що се отнася до това каква страна иска да остави Путин на внуците си, на първия етап е необходимо да се изпълни всичко, което беше посочено в посланието до Федералното събрание в края на февруари. „Имаме големи планове, те са много специфични – в областта на икономическото развитие, в социалната сфера, подкрепата за майчинството, детството, семействата с деца, подкрепата за пенсионерите“, каза президентът. Разбира се, Русия трябва да остане самодостатъчна в осигуряването на своята сигурност и отбрана. Всички руснаци ще помогнат за това – и бъдещето е гарантирано.

pogled.info

Проверете също

Путин издаде билет до ада на предателите! „Искам да обърна внимание. Като казах за тези предатели… Понеже това винаги е било в нашата история, не забравяйте кои са те, идентифицирайте ги по…

Обикновено сдържаният Путин беше развълнуван на заседанието на ФСБ. Говореше за предатели и власовци. И …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *