Актуално

Четири нови събития, които трябва да знаете за войната на Русия в Украйна

Четири нови събития, които трябва да знаете за войната на Русия в Украйна

Украйна свали „всичките 13 дрона“ при последните руски удари

Украинската противовъздушна отбрана свали „всичките 13 дрона“, изстреляни от Русия при нови удари срещу Киев и околностите в сряда сутринта, каза президентът Володимир Зеленски във видео.

Няколко сгради бяха повредени при последната атака, но няма данни за жертви.

Мениджърът на националната енергийна мрежа Ukrenergo каза, че ударите от сряда не са засегнали никакви съоръжения и също така приветства „брилянтната работа на силите за противовъздушна отбрана“.

Зеленски нарече руските дронове „Шахед“, така наречените „самоубийствени“ устройства, произведени в Иран, използвани от Русия при много скорошни атаки.

Киев беше обект на „две вълни“ от атаки, каза ръководителят на военната администрация на украинската столица Сергей Попко в изявление в Telegram, добавяйки, че „шрапнел от свалени дронове е ударил административна сграда“ в централния район Шевченковски.

Леко пострадали са четири жилищни сгради, допълни Попко.

Властите съобщиха по-рано, че най-малко две административни сгради са били ударени при последната атака, след като кметът на Киев Виталий Кличко съобщи за множество експлозии в централен район.

Сирените за въздушна тревога прозвучаха около 20 минути преди взривовете.

Местни жители твърдят, че фрагменти от дрон съдържат думите „За Рязан“, препратка към руска военна база, която претърпя щети миналата седмица.

Руски ракети също са ударили сградата на областната администрация в Херсон в сряда, според украински служители.

Силите на Украйна превзеха южния град през ноември, но руските сили продължиха да обстрелват Херсон, след като се изтеглиха на източния бряг на река Днепър.

Украинските власти съобщиха, че по време на последния кръг от атаки на 5 декември повече от 60 от 70 удара са били прихванати от системи за противовъздушна отбрана.

Баражът от неотдавнашните руски въздушни удари в страната до голяма степен е насочен към инфраструктурата, прекъсвайки доставките на електричество и вода за милиони украинци

Боевете продължават и по фронтовите линии в източните и южните региони на Украйна. И двете страни обявиха успехи във вторник, като същевременно заявиха, че ситуацията на бойното поле в района на Донецк е „трудна“.

Източният регион беше един от четирите, които бяха анексирани от Москва през септември след референдуми, които бяха определени като „измама“ от Киев и неговите съюзници. Нито един от четирите региона не е под пълен контрол на Москва.

В сряда регионален руски губернатор също заяви, че град Клинци – в южната област Брянск в Русия – е бил обстрелван през нощта от Украйна

„В резултат на работата на системите за противовъздушна отбрана на руските въоръжени сили ракетата беше унищожена, а някои части поразиха територията на промишлена зона“, каза губернаторът Александър Богомаз в Telegram.

Няма съобщения за жертви в Клинсти, който се намира на около 45 километра от украинската граница.

2. САЩ са готови да одобрят ракетна батарея Patriot за Украйна

Американски служители са готови да одобрят изпращането на ракетна батарея Patriot в Украйна, съгласявайки се със спешното искане на украинските лидери.

Patriot ще бъде най-модерната ракетна система земя-въздух, която Западът е предоставил на Украйна, за да помогне за отблъскването на руските въздушни атаки във войната.

Зеленски отново притисна западните лидери в понеделник да предоставят на страната му по-модерни оръжия.

По време на видеоконференция Зеленски каза на лидерите на Г-7, че страната му се нуждае от ракети с голям обсег, модерни танкове, артилерия, ракетни батерии и други високотехнологични системи за противовъздушна отбрана, за да противодейства на руските атаки.

Лидерите на Белия дом и Пентагона последователно заявяваха, че осигуряването на допълнителна противовъздушна отбрана на Украйна е приоритет, а ракетите Пейтриът се разглеждат от известно време. Но президентът Джо Байдън категорично отхвърли изпращането на американски военни части в Украйна.

Бившият руски президент Дмитрий Медведев предупреди НАТО да не оборудва Киев с противоракетна отбрана Patriot и е вероятно Кремъл да разглежда подобен ход като ескалация.

Съединените щати предоставиха на Украйна 19,3 милиарда долара военна помощ от началото на инвазията на Русия на 24 февруари.

Американски служители също казаха миналата седмица, че Москва очаква Иран да снабди руската армия с дронове и ракети земя-земя.

Във вторник повече от 50 държави и международни организации на конференция в Париж обещаха 1 милиард евро помощ за Украйна, за да запази страната на власт и да се храни през зимата.

Френският външен министър Катрин Колона каза, че около 415 милиона евро ще бъдат отделени за енергийния сектор на Украйна, докато останалите средства ще бъдат насочени към секторите на здравеопазването, храните, водата и транспорта на Украйна.

„Никой не страда толкова много от войната на Русия, колкото украинците – и ние стоим твърдо на тяхна страна“, каза германският канцлер Олаф Шолц пред Европейския парламент в сряда.

УНИЦЕФ също така заяви, че руските удари по енергийната инфраструктура на Украйна излагат „почти всяко дете в Украйна – близо седем милиона деца – на нарастващ риск“, тъй като зимните температури продължават да падат.

3. Десетки военнопленници, освободени при последната размяна

Шестдесет и четирима украинци и един американец бяха освободени в сряда при нов обмен на затворници между Киев и Москва.

Украинското президентство заяви, че сред освободените войници има и такива, които са „воювали в регионите на Донецк и Луганск“.

Гражданин на САЩ – идентифициран като Суеди Мурекези – „също беше освободен“, според началника на кабинета на президента Зеленски.

Русия все още не е признала размяната на затворници.

По-рано Киев заяви, че размяната на пленници ще продължи, докато „последният украинец“ не бъде освободен.

Нито Русия, нито Украйна са публикували официални данни за това колко военнопленници са взели от началото на инвазията преди точно девет месеца.

Зеленски каза миналия месец, че Русия е освободила 1319 затворници от март насам.

Междувременно Кремъл заяви, че в момента не се обсъжда коледно или новогодишно примирие на място в Украйна.

„Никой не е направил предложение, тази тема не е на дневен ред“, каза говорителят Дмитрий Песков пред репортери в сряда, попитан за възможността за пауза в боевете в Украйна.

Украинският президент Зеленски призова тази седмица Русия да започне да изтегля войските си до Коледа като първа стъпка към мирно споразумение.

Но Песков каза във вторник, че няма да има мир с Киев, докато Зеленски не приеме новите териториални „реалности“ на Русия.

4. САЩ повдигнаха обвинения срещу седем заподозрени за руски контрабанден заговор

Министерството на правосъдието на САЩ обвини петима руски граждани, включително служител по сигурността, и двама американци за предполагаем заговор на руското правителство.

Заподозрените са обвинени в незаконно снабдяване на руския отбранителен сектор с чувствителни електронни компоненти и боеприпаси.

Твърди се, че групата е използвала подставени компании и множество банкови сметки за внос на компоненти, които вероятно ще имат военна употреба.

Съобщава се, че стоките, които се оценяват на милиони евро, са били транспортирани през Естония, Финландия, Германия и Хонконг.

Седемте заподозрени са били „насочени от разузнавателните служби“ да работят за две руски компании най-малко пет години, според изявление. Двете компании вече бяха санкционирани от САЩ през март заради нахлуването на Русия в Украйна.

Трима от заподозрените са в ареста, включително един чака екстрадиция в Естония, а четирима са на свобода.

Те са обвинени в измама, заговор, контрабанда, пране на пари и нарушаване на международни санкции и са изправени пред 30 години затвор.

„Министерството на правосъдието и неговите международни партньори няма да толерират престъпни опити за подкрепа на руските военни усилия в Украйна“, каза главният прокурор на Съединените щати Мерик Гарланд в изявлението.

Проверете също

Тихомир Василев за атаката на Иран срещу Израел и намесата на Англия: За пореден път англичаните доказват, че са притурка на режима в империята на злото САЩ! Тия мизерни слуги на САЩ действат в Украйна и подстрекават и подпалват конфликта там…

След очакваните удари на Иран срещу Израел едно нещо прави впечатление…. За пореден път Великобритания(Англия) …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *