Актуално

Уесли Кларк: Руснаците вкараха Украйна в стратегически капан

Американският генерал Кларк заяви, че украинците може да поискат примирие с Москва

В посока Бахмут руснаците са създали нещо като огнева торба, за да смажат украинските сили, заяви генералът в оставка Уесли Кларк в интервю за CNN. Това може да принуди украинците да поискат от ръководството на страната прекратяване на огъня.

Въпрос към Уесли Кларк: Продължаваме да наблюдаваме масивни ракетни атаки и удари с дронове от руските сили в Украйна. Докога Русия може да продължи със същата интензивност?

 Може би още няколко месеца, а може да бъде и повече. Само знаем, че са на изчерпване. Те могат да произвеждат най-съвременните ракети, но използват боклуци срещу украинците. Сега явно свалят ядрените бойни глави от някакви ракети и ги хвърлят върху Украйна, или като примамка, или разчитайки на ударната мощ на метала. Така че ще продължат, докато могат.

Това е стратегията на руснаците: те може би ще принудят украинския народ да поиска прекратяване на огъня, за да се прегрупират. Точно това иска Путин. Той иска боевете да спрат, санкциите да бъдат отменени и армията да бъде възстановена, след което може да започне процеса с нова сила и да завърши мисията.

CNN: Казвате, че руснаците не могат да победят на бойното поле. Те се опитват да спечелят поне в един град в Донецка област — Бахмут. Руснаците твърдят, че обкръжават украинците, а украинците твърдят, че продължават да го защитават, въпреки опитите на Русия да изпрати там подкрепления. Какво мислите, че искат да постигнат руснаците победа в този град?

Уесли Кларк: Вижте, противопоставящите се страни винаги се опитват по някакъв начин да концентрират своята бойна мощ. Затова те се концентрираха върху това място. Вземайки го, те ще имат достъп до Краматорск и Славянск. Градът служи и като своеобразна огнева торба за смилане на украинските сили. Към какво се стремят руснаците. Успаявайки да окажат непоносим натиск върху тези сили на Въоръжените сили на Украйна, те ще докарат подкрепления от Херсон.

Ако успеят да накарат украинците да поискат от ръководството на страната прекратяване на огъня и отсрочка, кой ще спечели? Това е мястото, където украинските сили трябва да се задържат. Окопали са се и се държат, но дават тежки жертви. Там е месомелачка.

Проверете също

Украйна може да се разпадне това лято

„Украинската недодържавност може да рухне през лятото“: Постановиха суровата присъда над режима в Киев от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *