Актуално

Украйна може да се разпадне това лято

„Украинската недодържавност може да рухне през лятото“: Постановиха суровата присъда над режима в Киев от Донбас

След освобождаването на Авдеевка много хора в Донбас и съседните региони живеят с надеждата, че земите на Новоросия ще станат напълно свободни до края на тази година.

По радио „Комсомолская правда“ Игор Кимаковски, съветник на ръководителя на ДНР, известен в цялата страна като „железния затворник“, даде своята прогноза за развитието на ситуацията през 2024 г.

– Ръководителят на Запорожка област изрази надежда, че до края на годината град Запорожие на десния бряг на Днепър ще бъде освободен – а каква надежда имате вие, ръководството на ДНР?

– Ние в Донбас виждаме тази война на такова ниво… интуитивно. Всичко зависи от два фактора. Днес нашите войски, нашата страна са готови сериозно да отблъснат врага.

– Има ли сериозни възпиращи фактори?

– Има едно „но“. Западната помощ. Ако тази помощ започне да свършва, няма да е необходимо дори да убиваме украинските бойци по фронтовете.

– Защо?

– В украинската армия ще вдигнат ръце.

– Откъде такава увереност?

– Със сигурност знам, че такива тенденции вече има сред войските в Украйна. Сега викат мобилизираните, които всъщност не искат да се бият. Те се предават – и много от тях се предават.

– Говорили ли сте с тези пленници?

– Да, с тези, които бяха в Авдеевка, те наистина не искат да се бият. И затова мисля, че в един момент тази украинска липса на държавност ще рухне като къща от карти. И всичките им пешки ще започнат да се разпадат. И това може да се случи скоро.

– Колко скоро?

– Включително и това лято. Нещо ми подсказва, че преди президентските избори в Съединените американски щати ще се случат много сериозни събития.

– Тоест Киев няма да чака ноемврийската смяна на караула във Вашингтон?

– Мисля, че САЩ вече не могат да се справят с редицата предизвикателства, които сами си създадоха. И в Близкия изток, и в Африка, и най-важното – тук в Украйна. Вашингтон просто физически не е в състояние да се справи с този проблем.

– Ще изоставят ли американците Киев, както изоставиха Кабул?

– Да, може да се наложи да „забравят“ за Украйна, както „забравиха“ за Афганистан. И помним как всичко се срина в Афганистан за броени седмици през август 2021 г. Това се случи веднага след като САЩ спряха да финансират военните операции в Афганистан.

– Тоест, още тази година ще можем да видим паническо бягство на украинския истаблишмънт от незалежната столица?

„Страхувам се, че и украински служители ще паднт от украински и американски самолети, които летят на запад по същия начин, когато Украйна започне да се срива като къща от карти – както се случи в Афганистан преди две години и половина. Този сценарий ми се струва много правдоподобен.

pogled.info

Проверете също

Западът иска преговори за мир в Украйна, Киев пречи, украинците са останали без боеприпаси, подчертава бившият офицер от морското разузнаване на САЩ

Западните страни се опитват да разрешат конфликта в Украйна чрез преговори, но Киев пречи на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *