Актуално
Смразяващо признание от Украйна: Може да загубим войната

Смразяващо признание от Украйна: Може да загубим войната……

Началникът на канцеларията на украинския президент, Володимир Зеленски, предупреди днес за сериозни последици, ако бъде забавена помощта от САЩ за Украйна. Той посочи, че това може да доведе до голяма опасност и загубата на войната с Русия.

Изявлението на Андрий Ермак, началникът на президентската канцелария, бе описано от Ройтерс като едно от най-откровените изявления от страна на украинските власти, особено в светлината на несигурността около бъдещата помощ от САЩ и ЕС.

В изказването си Ермак, предупреди, че ако помощта, която в момента се обсъжда в Конгреса, бъде отложена, съществува голяма опасност Украйна да остане в текущата си позиция. Той подчерта, че е много вероятно да „станем неспособни да продължим да отвоюваме територии, като съответно се увеличава опасността да загубим войната с Русия“.

Вчера представители на Белия дом информираха, че времето изтича и финансовите средства за помощ на Украйна се изчерпват. През октомври правителството на президента Джо Байдън поиска от Конгреса на САЩ близо 106 милиарда долара, за да финансира военните планове на Украйна и Израел, както и за подобряване на сигурността на границата с Мексико. Въпреки това, републиканците в Камарата на представителите отхвърлиха пакета от помощи. Представители от администрацията на Байдън продължават да се надяват, че основният пакет от финансови средства ще бъде одобрен.

Ермак подчерта, че спирането на непосредствената помощ от американския бюджет представлява сериозен проблем. „Без тази директна подкрепа от бюджета на САЩ ще бъде предизвикателство да запазим нашите текущи позиции, както и за обикновените хора да оцелеят в условията на продължаваща война,“ посочи ръководителят на президентската администрация. Той подчерта неотложната необходимост от гласуване на тази помощ и призова Конгреса и правителството на САЩ да обърнат внимание на значението на одобрението на новия пакет помощи. Това заявление бе направено по време на второто посещение на Ермак във Вашингтон за последните няколко седмици.

Коментарът на Ермак идва на фона на статия на Washington Post, че е имало големи разногласия между военното командване на Украйна и Пентагона относно стратегията на контраофанзивата. Украинската контраатака на практика не донесе големи успехи на фронта, а голямата цел на Киев към момента – освобождаване на всички окупирани земи – изглежда невъзможна за изпълнение. САЩ са страната, оказваща най-голяма финансова и военна подкрепа на Украйна след инвазията на Путин.

fakti.bg

Проверете също

Моето име е Мелек - епизод 118

Моето име е Мелек – епизод 118

Вижте какво ще се случи в епизод Епизод 118 на сериалът “ Моето име е …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *