Актуално
Руският президент Владимир Путин спира войната

Руският президент Владимир Путин спира войната, Украйна трябва да реши къде са нейните граници

Руският президент Владимир Путин поставя войната в Украйна на пауза заради предстоящите избори в Русия. В същото време в Украйна няма консенсус как трябва да изглежда победата на фронта и това трябва да се промени.

Такова мнение изрази украинският офицер от запаса и ветеран във войната срещу Русия Олексий Хетман пред Obozrevatel. По думите му Кремъл сега ще пренасочи вниманието си от Украйна към вътрешната публика – първо за спечелване на изборите от страна на Путин, и второ в убеждаване на руската аудитория как Западът пропада, а в Русия животът е страхотен.

В същото време украинските защитници продължават да вършат работата си, включително в окупирания Крим. Силите за отбрана на Украйна доказаха, че страна без мощен флот може успешно да унищожи флота на врага и този факт заслужава да бъде включен в Книгата на рекордите на Гинес, смята Олексий Хетман. Но най-важното, което трябва да направят както украинците, така и западните партньори, е да определят как точно трябва да изглежда нашата победа, посочи той.

„Може би греша, бих искал да греша, но ми се струва, че нямаме национална концепция какво да разбираме под победа. Много хора придават различни значения на това понятие. Трябва да сме наясно какво е победа за нас – достигане на границите от 1991 или от 24 февруари 2022 година? Като достигнем границите, да продължим ли в Русия? Нашето знаме над Кремъл победа ли ще е?“, заяви Хетман. Според него ако украинската армия влезе на руска територия, много хора по света ще започнат да симпатизират на Русия, защото ще си кажат, че Украйна е агресорът.

„Преди година и дори преди половин година не сме мислили за това. Просто искахме да спрем врага, да го отблъснем и след това да проведем контранастъпление. Говорихме за освобождаването на Крим и т.н. Но сега започваме да мислим как трябва да изглежда нашата победа. И това е добър знак“, посочи украинският военен експерт.

„В същото време Кремъл продължава да дестабилизира ситуацията в Европа и други страни. Вижте събитията в Словакия, Унгария, Сърбия, началото на войната в Израел, вълната от антисемитизъм, която обхваща Европа и т.н. Има и провокации. Да, руски изтребител наскоро прелетя във въздушното пространство на Латвия. Руснаците ще обтегнат ситуацията навсякъде, за да кажат вътре в Руската федерация, „вижте какво става по света, само тук всичко е спокойно“, каза Олексий Хетман.

По отношение случващото се на фронта, Хетман смята, че вече се наблюдава намаляване на активността, включително заради климатичните условия. Руснаците ще продължават да атакуват Авдеевка, за да покажат на руската публика „как всичко върви по план“. Но през зимата няма да има големи промени на фронтовата линия. По отношение на Крим, единственият начин Русия да спаси черноморския си флот е да го изтегли далеч оттам, защото Украйна с дронове и ракети доказа, че може да унищожава подводници и кораби.

fakti.bg

Проверете също

Путин издаде билет до ада на предателите! „Искам да обърна внимание. Като казах за тези предатели… Понеже това винаги е било в нашата история, не забравяйте кои са те, идентифицирайте ги по…

Обикновено сдържаният Путин беше развълнуван на заседанието на ФСБ. Говореше за предатели и власовци. И …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *