Актуално

Румен Радев: Агресията и ескалиращата антибългарска кампания в РСМ вече води до престъпления от омраза – палежи, стрелба по културни клубове

Проблемите с Република Северна Македония не са в дневния ред на заседанието на Европейския съвет, но задължително ще повдигна тази тема, защото тя очертава подхода на ЕС към нашето бъдеще на съюз, който се основава на ценности и принципи.

Това е изключително сериозен проблем и българската позиция всъщност е адекватната европейска позиция.

Агресията и ескалиращата антибългарска кампания в РСМ вече води до престъпления от омраза – палежи, стрелба по културни клубове, физическо насилие над македонски българи и български граждани в РСМ. Отричането на проблем със спазването на правата на македонските българи отлага неговото разрешаване, създава атмосфера на безнаказаност и води до ново насилие. Оттам то стимулира и престъпленията от омраза.

Затова очаквам категорична институционална реакция от властите в Република Северна Македония и незабавни действия за разкриване на извършителите, предприемане на адекватни действия за разследване и тяхното адекватно наказване. За съжаление не виждам необходимата политическа воля и ще призова ЕС да наложи мониторинг за спазването на правата на македонските българи в тази страна. РСМ може да води преговори за членство в ЕС, едва когато впише българите в своята конституция.

Проверете също

ДАНС сезирана за фалшификацията на Киро и Лена, прокуратурата бави разследването

Започва разследване по което до този момент за 8 месеца за събрани доказателства и са …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *