Актуално

Путин обеща да не убива Зеленски

Бившият израелски премиер Нафтали Бенет каза, че е получил обещание от руския президент Владимир Путин, че няма да убива своя украински колега.

Бенет се появи като малко вероятен посредник в първите дни на 11-месечната война на Русия с Украйна , превръщайки се в един от малкото лидери, които се срещнаха с Путин по време на войната при пътуване до Москва миналия март.

Въпреки че посредническите усилия на Бенет изглежда не са допринесли много за прекратяване на продължаващото кръвопролитие, неговите забележки в интервю, публикувано в канала му в YouTube късно в събота, хвърлят светлина върху задкулисната дипломация и неотложните усилия, които се полагат, за да се опита да доведе конфликта до бързо завършване в ранните си дни.

В петчасовото интервю, което засяга много други теми, Бенет казва, че е попитал Путин дали възнамерява да убие украинския президент Володимир Зеленски.

„Попитах „Какво става с това? Планирате ли да убиете Зеленски? Той каза „Няма да убия Зеленски“. Тогава му казах „Трябва да разбера, че ми даваш думата си, че няма да убиеш Зеленски“. Той каза „Няма да убия Зеленски.“

Бенет каза, че след това се е обадил на Зеленски, за да го информира за обещанието на Путин.

„Слушай, излязох от среща, той няма да те убие.“ Той пита: „Сигурен ли си?“ Казах „Сто процента той няма да те убие.“

Миротворчески усилия

Бенет каза, че по време на посредничеството си Путин се отказа от искането си за разоръжаване на Украйна и Зеленски обеща да не се присъединява към НАТО.

Нямаше незабавен отговор от Кремъл, който преди това отрече украинските твърдения, че Русия е възнамерявала да убие Зеленски.

Бенет, до голяма степен неизпитан лидер, който беше министър-председател само шест месеца, когато войната избухна през февруари 2022 г., неочаквано се намеси в международната дипломация, след като постави Израел в неудобна средна позиция между Русия и Украйна.

Израел разглежда добрите си връзки с Кремъл като стратегически пред лицето на заплахите от Иран, но се присъединява към западните нации и също така се стреми да покаже подкрепа за Украйна.

Наблюдателен евреин и малко известен в международен план, Бенет отлетя за Москва за срещата си с Путин по време на еврейския шабат, като наруши религиозните си ангажименти и се постави в челните редици на глобалните усилия за спиране на войната.

Неговите миротворчески усилия обаче изглежда не дават успех и времето му на власт е краткотрайно. Правителството на Бенет, идеологически разнообразен съюз, който изпрати сегашния премиер Бенямин Нетаняху в кратко политическо изгнание, се срина през юни 2022 г. поради вътрешни борби.

Бенет се оттегли от политиката и сега е частен гражданин.

Проверете също

Тихомир Василев за атаката на Иран срещу Израел и намесата на Англия: За пореден път англичаните доказват, че са притурка на режима в империята на злото САЩ! Тия мизерни слуги на САЩ действат в Украйна и подстрекават и подпалват конфликта там…

След очакваните удари на Иран срещу Израел едно нещо прави впечатление…. За пореден път Великобритания(Англия) …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *