Актуално

Предстои ли РАЗГЛОБКА ? ППДБ отказват участие в кабинета „Габриел“, молят Радев да оттегли указа: Такова чудо не е имало!

Наблюдаваме тежко нарушение на Конституцията – връчването на имена с министри, които не са дали съгласието си, каза правосъдният министър.

Няма съгласуване на представения от Мария Габриел състав на Министерския съвет.

Това заяви премиерът в оставка Николай Денков на извънреден брифинг след спешна среща на лидерите на ППДБ и парламентарата група, която се проведе в централата на ДСБ на ул. „Кърниградска“ в столицата, часове след като Мария Габриел представи на президента Радев папка със състав на министри като успешно изпълнен проучвателен мандат за кабинет. В брифинга участваха всички лидери на партиите в ПП-ДБ, както и някои от министрите, чиито имена бяха визирани в проекто-кабинета на номинираната от ГЕРБ-СДС за премиер Мария Габриел. Всички те заявиха, че не са давали съгласие да участват в кабинет с мандата на ГЕРБ-СДС и никой не ги е питал преди имената им да отидат при президента Радев.

„Г-н президент, половината от хората, които са посочени от вас като кандидат-министри, не са дали съгласието си за това. Оттеглете указа си, защото е в нарушение на Конституцията“, призова лидерът на ДСБ Атанас Атанасови се обърна към председателя на Народното събрание – да не включва в дневния ред точката за гласуване на ново правителство.  (Б.Р. Атанасов обаче явно не е наясно с Конститиуцията, защово в указа на президента се включва само името на кандидат-премиера, а имената на номинираните министри може да се променят в зала.)

„Това, което се случи днес, не е нормална европейска държава. Съжалявам, че европейското лице на Мария Габриел беше използвано от Бойко Борисов, обяви съпредседателят на ПП Кирил Петков. 

„Мария Габриел уби доверието в себе си! Жал ми е на нея и ме е срам за Борисов“, каза възмутен Кирил Петков.

„Такова чудо не е имало!“, не скри гнева си Атанас Атанасов, който нарече поведението на ГЕРБ „селски тарикатлъци“, въпреки декларациите на Габриел за доверие и прозрачност.


„Това е една от най-големите фалшификации в историята на Бългория, такава не е имало. Този състав няма как да мине през пленарна зала“, допълни ядосан Асен Василев. И добави: „Г-жа Габриел вече не е част от решението, а част от проблема – новото и най-красиво лице на мафията в България“.

Няма как да се гласува този състав, при положение че половината от министрите сме тук и не искаме да участваме, предупреди Николай Денков.


Днес сме свидетели на абсолютна безпрецедентна подмяна в новата демократична история на България„, обобщи Христо Иванов.

Официално ПП-ДБ обявиха, че имената в представения от Мария Габриел проекто-кабинет не са били съгласувани с коалицията, а под коалиционното споразумение стои единствено нейният подпис.

От името на коалицията премиерът в оставка Николай Денков заяви, че е подготвил декларация, че не е съгласен да бъде предлаган за министър. Същите декларации показаха последователно правосъдният министър Атанас Славов и регионалният Андрей Цеков, както и номинираната за здравен министър Катя Панева. Останалите министри от квотата на коалицията също са подготвили декларации, каза Денков.

Коалицията подчерта, че натискът да се бърза с решение, при положение че конституцията дава още 6 дни за преговори, е оставил впечатлението, че ГЕРБ само симулира желание за преговори.

„Няма решение на нашите колективни органи, че бихме могли да участваме в такъв състав на МС. Изрично казахме на колегите, че след като приключат преговорите имаме нужда от време, за да обсъдим с нашите колективни органи. Нищо не налага такова бързане. Имаше няколко спорни точки. Бяхме готови да преговаряме, но ГЕРБ/СДС напуснаха преговорите и отидоха при прездидента. Всичко това ни кара да смятаме, че се е симулирал преговорен процес“, обясни Денков.

Кирил Петков добави, че днес безвъзвратно е загубил доверието си към Мария Габриел.

„Днес тя показа, че няма качествата да бъде премиер. Поддаде се на Борисов и сигурно на г-н Пеевски. Жал ми е за нея, а за г-н Борисов ме е срам. Той не се появи нито за момент, не си вдигаше телефоните. Използваше четири жени, криеше се зад тях, защото нямаше мъжеството да каже, че не може да приеме следния кабинет. Вълкът козината си мени, но нравът не“, добави видимо разочарован Кирил Петков.

Мисля, че сме свидетели на една от най-големите фалшификации в съвременната българска история. Такова чудо не се е случвало – да бъда вписан като министър, без да съм дал съгласие и без да съм видял другите министри. Това е акт или на наглост, или на безобразие, който нито един човек, който иска да е премиер, може да си позволи, сподели и Асен Василев. 

 „Вместо красивите думи от Европа, видяхме селски тарикатлъци“, добави той. 

Христо Иванов разказа хронология на преговорите.

По думите му са правени множество опити да се взриви преговорния процес.

„В споразумението има спорни въпроси. Ние не сме го подписвали. Имаше разговори по отношение на различни предложения за министри. За министър на електронното управление ние предложихме девет души. Десетият човек беше предложение на г-жа Габриел. Бяхме готови да го приемем, свързаха се наши хора с него, оказа, че с него не е говорено. Това трябваше да е предвестник на това, което виждаме. Те прекъснаха преговорите, без да е необходимо. Предлагахме различния решения, компромиси за всяка тема“, обяви лидерът на „Да, България“.

В процеса на тези разговори попитахме г-жа Габриел дали има шанс да внесе несъгласуван състав на кабинет, тя отговори„Не, това не е Мария Габриел!“ Не знам какво видяхме днес. Не съм си го и представял, че ще внесат предложение с министри, с които това не е съгласувано„, каза с недоумение още Иванов.

„Спорът вече не е за един или друг министър, а за това как ще е възможно да се взимат политически решения, да се правят компромиси. Как ще практикуваме политика“, попита той и добави, че това решение ги праща в абсолютно непознати води, които не са описани в Конституцията.

„Наблюдаваме тежко нарушение на Конституцията – връчването на имена с министри, които не са дали съгласието си. В Министерство на правосъдието направихме всичко възможно да има изцяло нов изработен Закон за съдебната власт. 200 страници, 500-600 разпоредби. Отговарящ на всички препоръчки. Очевидно е нежеланието на ГЕРБ и ДПС в този парламент да се пристъпи към гласуване и приемане на този закон“, каза правосъдният министър в оставка Атанас Славов.
Той също подписа декларация за отказ за включване в състава на Министерски съвет.

Андрей Цеков също обяви, че не е дал съгласието си за участие в кабинета на Мария Габриел. Той също е депозирал заявление, с което изразява несъгласието си да участва в един неконституционен кабинет.

Катя Панева, номинирана за здравен министър, също показа такава декларация.

„Писмените споразумения се одобряват с подпис. Когато ви покажат подпис, тогава може да говорим за одобрение. Това беше жалък опит – с г-жа Назарян обсъдихме няколко текста, казах й, че имаме неизяснени въпроси. Догоних ги по коридора и им казах, че нямаме подписано споразумение. Единият прост факт е, че няма подпис“, каза Христо Иванов.

„Няма как да се гласува този състав, при положение че половината от министрите сме тук и не искаме да участваме“, уточни Николай Денков.

„Името на Тодор Тагарев никога не е слагано на масата за обсъждане през тези преговори“, каза още премиерът в оставка.

Единни сме – ще бъдем единни както в във властта, така и в опозиция. Това да е ясно на тези, които организират този пуч“, обяви Атанасов и гневен напусна залата, с което брифингът примина към своя край.

Асен Василев също каза, че си е направил отвод и този състав на кабинет не може да мине.

„Никой не успя да ни огъне. Отстояхме принципите си„, завърши Кирил Петков под аплодисментите на цялата парламентарна група на ППДБ.

epicenter.bg

Проверете също

ПАРАТА ПРАВИ БОРБАТА – ТАКА ДА ЗНАЕТЕ! Кирил Петков: Политолози ми предложиха да им плащам по 20 000 лева месечно, за да се чува думата ми….

Пудел с Живко Коцев, пудел с пачки, няма пачки с Коцев, но имаш пудел с …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *