Актуално
Китай обеща да не доставя оръжие на Русия и Украйна

Китай обеща да не доставя оръжие на Русия и Украйна

Китай няма да продава оръжия на никоя страна, участваща в конфликта в Украйна, заяви китайският външен министър Цин Ган. Той добави, че Пекин ще наблюдава износа на стоки с двойна употреба, предава Асошиейтед прес.

Китай няма да прехвърля оръжия на страните в конфликта и ще регулира износа на стоки с двойна употреба в съответствие с нормите и законите , каза Цин Ган .

В същото време дипломатът каза, че Китай иска да помогне в търсенето на мирно решение на този проблем. В същото време, според него, „без да се признават интересите на сигурността на която и да е страна, кризите и конфликтите са неизбежни“.

На 24 февруари китайското външно министерство  публикува  план от 12 точки за разрешаване на конфликта в Украйна. В документа се казва, наред с други неща, за зачитането на суверенитета на всички страни, необходимостта от спиране на военните действия, възобновяване на мирните преговори, защита на цивилни и военнопленници, както и за необходимостта от намаляване на рисковете от ядрен конфликт.

По-рано ръководителят на чешкото министерство на отбраната Яна Чернохова  заяви , че всяка страна може да действа като посредник при разрешаването на ситуацията в Украйна. Тя призова за прекратяване на боевете възможно най-скоро. Тя предложи Китай като посредник в преговорите и също така увери, че НАТО прави всичко, за да гарантира, че ситуацията около Русия „не се влошава още повече“.

Проверете също

Путин издаде билет до ада на предателите! „Искам да обърна внимание. Като казах за тези предатели… Понеже това винаги е било в нашата история, не забравяйте кои са те, идентифицирайте ги по…

Обикновено сдържаният Путин беше развълнуван на заседанието на ФСБ. Говореше за предатели и власовци. И …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *