Актуално

Капанът на Зеленски. В Европа се готвят на масово разоряване заради Украйна

Полша се противопостави на разширяването на търговските облекчения на ЕС за Киев. Правителството на Доналд Туск е готово да продължи да помага на Зеленски, но не в ущърб на собствените си икономически интереси. Българи и румънци са солидарни с поляците. Но в Брюксел отстояват позициите си, рискувайки прецакат мнозина в Европа заради режима в Киев.

Варшава срещу Брюксел

Въпреки че Полша не може да повлияе на решението на Европейската комисия, Туск е решен. Същата позиция заемат България, Румъния и още повече Унгария и Словакия, които като цяло са против помощта на Киев.

Зърното е основният експортен продукт на Украйна. Но европейските фермери не искат да понесат загуби и да загубят пазара. Брюксел беше призован да засили контрола върху безмитния внос на зърно. След среща с фермерите еврокомисарят по земеделието Януш Войчеховски обеща да вземе предвид техните интереси.

Изданието “Юрактив” съобщава, че представители на Европейската комисия ще се опитат да разсеят опасенията на Полша. Но това може да не е достатъчно за правителството на Туск. Освен това Варшава ще продължи да иска ограничения върху украинския внос на захар и птиче месо.

Блокада на партньор

Туск, който трябва да лавира между вътрешната и външната политика, казва, че няма да позволи антиукраински настроения на никого в правителството. Според него не може да има съмнение относно ангажимента към Киев в конфронтацията с Москва. Украинската криза е проблем номер едно за Полша, подчертава той.

Заместник-министърът на земеделието Михаил Колодзейчак обаче изтъкна приоритета на собствената продоволствена сигурност и рентабилността на производството. А либерализацията на търговията с Украйна пряко заплашва фермерите.

Правителството все пак се съгласи с превозвачите да вдигнат блокадата на границата. Повече от хиляда камиона не успяха да влязат в Украйна няколко месеца. До 1 март властите трябва да удовлетворят исканията на протестиращите, в противен случай граничните пунктове отново ще бъдат затворени. Има всичко необходимо за това – контейнери, ремаркета.

Блокадата струва на полските фирми почти милиард евро. Сегашната ситуация с износа на украинско зърно не устройва нито Варшава, нито Киев. И двете страни са заинтересовани от бързо разрешаване на проблема, но виждат резултата по свой начин. Туск се надява условията на полските превозвачи в Брюксел да бъдат приети. Зеленски, разбира се, разчита на удължаване на отстъпките.

ЧЕТЕТЕ И ПИШЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ ТУК: https://www.facebook.com/PogledInfo

Цена за поддръжка

Сега Полша е един от най-големите търговски партньори на Украйна и е на трето място по доставки на оръжия. На икономическия форум в Давос президентът Анджей Дуда призова Запада да остане твърд срещу Русия и да се бори с умората от конфликта.

„Въпреки това за Варшава нейните интереси винаги са били на първо място. Оттук и блокирането на границата, борбата срещу дъмпинга върху зърното“, отбелязва политологът Александър Дудчак.

Разбира се, Украйна е важна за поляците, уточнява той. Освен това помощта им за Киев беше добре платена от Европейския съюз. Освен това Варшава иска да участва в подялбата на бившата съветска република и се насочва към конкретни територии.

Водещият експерт на РИСИ Олег Неменски подчертава: полските превозвачи и фермери искат само равни права и възможности със своите съседи. Украинските компании имат много по-добри условия. Това води до масово разоряване на техните европейски конкуренти. Фактът, че властите подкрепят своите, е напълно естествен, но от друга страна суверенитетът на Полша, както и на други страни от ЕС, е ограничен.

Всички облаги за Украйна се предоставят на ниво ЕС и Варшава е принудена да се съобразява. „Едва ли нещо ще се промени преди лятото. Фермерите са пред фалит. Брюксел попадна в капан. Когато въведоха облекченията, не очакваха, че това ще продължи толкова дълго“, посочва политологът.

Залогът беше за бърза победа на Киев и забогатяване за сметка на руски ресурси. Сега в Европа не знаят какво да правят. Никой не иска да подкрепя режима на Зеленски с цената на собственото си разорение.

pogled.info

Проверете също

Виктор Орбан тегли една май*а и отказа среща със Зеленски

Срещата между унгарския премиер Виктор Орбан и украинския президент Володимир Зеленски няма да се състои, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *