Актуално

Денков се моли на ГЕРБ: Вместо да хвърляме страната в хаос, да гласуваме кабинет с премиер Габриел

Мария Габриел обяви, че ще изтегли номинацията си за премиер. Този парламент е изчерпан, последва и реакция от лидера на ДПС Делян Пеевски

Вместо да хвърляме страната в хаос да спазим дадената дума – ротация!, призова в специално обръщение премиерът в оставка Николай Денков.

Преди часове Мария Габриел обяви, че ще изтегли номинацията си за премиер, а от ГЕРБ дадоха да се разбере, че отиваме на избори.

Обръщам се към ГЕРБ-СДС, вместо да хвърля държавата в хаос, нека да спазят дадената дума и да гласуваме правителство с министър-председател и външен министър Мария Габриел, без да променяме състава на Министерския съвет“, заяви в гореща молба към некоалиционните си партньори акад. Денков, който имаше вид на отчаян човек, който сякаш всичко вече е загубил.

„Ваше е решението, колеги от ГЕРБ-СДС. Единственото, което се очаква от вас днес, е да спазите думата си и да изпълним своя дълг към хората и към България“, добави Николай Денков.

Денков припомни, че преди 9 месеца споразумението между ГЕРБ – СДС и ПП – ДБ е било за ротация. И призова то да се спази – двамата с Габриел да разменят постовете си.


„Съгласно уговорката ни би трябвало само ние с г-жа Габриел да сменим позициите си. Успоредно с това, в хода на преговорите изработихме споразумение за реформите в съдебната система, регулаторите и службите. То беше публикувано и ние сме готови да го подпишем“, каза Денков.

„Обещанията трябва да се спазват. Това е основата на всяко доверие, както в политиката, така и в живота. Тези дни Европейският съвет каза ясно, че имаме шансове да влезем в еврозоната и до края на годината да отпаднат сухопътните граници за Шенген. Аз спасих своето обещание и подадох оставка. Обръщам се към ГЕРБ и ги призовавам да спазим уговорката да подпишем споразумението, като се ротираме с Мария Габриел“, каза премиерът в оставка.

Според него преговорите показали, че няма взаимно съгласие за смяна на министрите, така може да остане първоначалният състав на правителство.

Обръщението на Денков бе излъчено по БНТ преди централната информационна емисия „По света и у нас“. То бе на запис, без медии и възможност за журналистически въпроси.

Този парламент е изчерпан, последва реакция от лидера на ДПС Делян Пеевски след брифинга на ГЕРБ – СДС.

Ето цялото обръщение на премиера в оставка акад. Николай Денков направи обръщение по БНТ1 в 20.00 ч. във връзка с приключилите преговори с ГЕРБ-СДС. 

„За да изпълним дългосрочните си задачи преди 9 месеца се съгласихме с ГЕРБ-СДС, че правителството е със срок от 18 месеца, като в средата на периода ще се ротират премиерите, а министрите ще се ротират само по взаимно съгласие.

Аз спазих обещанието си и на 6 март моята оставка беше приета. Преговорите за съставяне на МС показаха, че нямаме взаимно съгласие за смяна на министри.

Съгласно уговорката ни, би трябвало само ние с г-жа Габриел да сменим позициите си.

Успоредно с това в хода на преговорите изработихме споразумение за реформа в Съдебната система, регулаторите и службите. То беше публикувано и ние сме готови да го подпишем.

Обръщам се към ръководството на ГЕРБ-СДС и напомням за даденото преди 9 месеца обещание – вместо да хвърлят държават в хаос, нека спазят дадената дума, да подпишем споразумението и да гласуваме правителство с министър-председател и министър на външните работи Мария Габриел без да променяме състава на Министерски съвет.

Колеги от ГЕРБ-СДС, ваше е решението, ще се отметнете ли от дадената преди 9 месеца дума, ще се откажете ли от споразумението за реформи, ще хвърлите ли държавата отново в пореден цикъл от избори.

Единственото, което се очаква от вас днес е да спазите думите си и да изпълним своя дълг към хората и към България“, каза Денков.

„Продължаваме промяната – Демократична България“ запази мълчание след заявката на ГЕРБ, че „всичко свърши“ и решение на политическата криза ще се търси след нови избори.

Посочената от ГЕРБ причина за провал на преговорите е постоянната смяна на условията от страна на „Продължаваме промяната – Демократична България“.

Конкретно Габриел каза, че след като ГЕРБ склонили за отстъпки на министрите на отбраната и енергетиката, коалицията поискала промени и в Министерството на вътрешните работи.

epicenter.bg

Проверете също

Тихомир Василев за атаката на Иран срещу Израел и намесата на Англия: За пореден път англичаните доказват, че са притурка на режима в империята на злото САЩ! Тия мизерни слуги на САЩ действат в Украйна и подстрекават и подпалват конфликта там…

След очакваните удари на Иран срещу Израел едно нещо прави впечатление…. За пореден път Великобритания(Англия) …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *