Актуално
Виктор Орбан

Виктор Орбан: Ръководството за изнудване е публикувано, знаейки, че Брюксел може да го направи

Интервюто с Виктор Орбан, публикувано във вторник от френския Le Point, основните изявления на премиера са обобщени по-долу.

Интервюиращият журналист първо беше любопитен дали позицията на премиера се е променила по отношение на пакета от 50 милиарда евро помощ от ЕС, предназначен за Украйна. Премиерът заяви: нищо не се е променило. „ Продължаваме да вярваме, че няма военно решение на войната в Украйна. За съжаление останалите 26 партии все още вярват, че има военно решение. Предложението им сочи в посока на военно решение, което аз не подкрепям“, каза министър-председателят. Виктор Орбан подчерта, че Унгария има право да не се съгласи с предложението, тъй като пакетът от помощи от петдесет милиарда евро ще се отрази на приетия седемгодишен бюджет на Съюза и „ всеки член на Европейския съюз има право да защитава версията на бюджет, както е създаден.“

Според премиера основният въпрос в случая е въпросът за суверенитета.

Той също така даде да се разбере, че Унгария е привърженик на европейското единство, така че не обича да упражнява правото си на вето. „Много е трудно да останеш сам в това семейство“, каза премиерът.

Това може да е изходът

Министър-председателят представи компромисното предложение, което Унгария отправи към европейските си партньори в събота. Според това „Унгария е готова да участва в решението на 27-те, ако те гарантират, че всяка година ще решаваме дали ще продължим да изпращаме тези пари или не. И това годишно решение трябва да има същото правно основание като днешното: то трябва да бъде единодушно.” Това обаче все още не е получило положителен прием, т.к 

някои държави разбират или тълкуват това като средство за изнудване всяка година.

В интерпретацията на Виктор Орбан отговорът на унгарското предложение е документ на Европейския съвет, изтекъл наскоро в колоните на Financial Times, в който се очертава атака срещу икономиката на Унгария в случай на ново вето. „ Това е един вид ръководство за изнудване. Накратко: казват, че ако се държим като суверенна държава, Унгария веднага ще бъде поставена под огромна финансова блокада и украинският въпрос ще бъде свързан с върховенството на закона“, оцени статията министър-председателят и добави: 

Не се съмнявам в автентичността на документа. Познавайки Брюксел, те могат да го направят.

Интервюиращият Еманюел Берета попита премиера за отричането на автентичността на документа от Брюксел. Както се оказа, премиерът не вярва на това. „Не сме излизали от детската градина. Ако Financial Times публикува документ, в който сценарият на финансовата блокада срещу Унгария и изнудването срещу нас е описан подробно, тогава можем да сме сигурни, че такъв сценарий съществува“, каза Виктор Орбан и добави, че Европейският съюз е станал все по-империалистически след оттеглянето на британците, пое посоката, че „говорим за общност от все по-малко суверенни държави“ . Дори председателят на комисията публично заяви на последното парламентарно заседание, че Унгария няма да получи еврофондовете, които й се полагат, докато не откаже да промени позицията си по миграцията и пола. И така, какво е това, ако не изнудване?“ каза министър-председателят.

Аргументът на Брюксел е неприемлив

Баретата конфронтира премиера и с аргумента на останалите страни членки, според който Украйна няма да може да планира четири години напред, ако подкрепата трябва да се преодобрява всяка година. Премиерът приема сериозно този аргумент, но не го приема по четири причини. Според него , „първо, ние не знаем какво ще се случи през следващите три до четири месеца в Украйна“ , второ, не знаем дали „американците ще участват в играта, или сега, или след американските избори през ноември “, и трето, не му е ясно на базата на какви изчисления са излезли петдесет милиарда евро. Четвърто, Европа ще избере след пет месеца и решението на европейците ще бъде напълно игнорирано, ако днес ЕС задели огромна сума пари за Украйна четири години напред. Последното „е основният аргумент, поне за един демократ“, подчерта Орбан, според когото

ТАКОВА РЕШЕНИЕ НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ВЗЕТО, АКО ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ ЖЕЛАЕ ДА СЕ ДЪРЖИ КАТО ДЕМОКРАТИЧНА ОБЩНОСТ, ОСНОВАНА НА ВЪРХОВЕНСТВОТО НА ЗАКОНА.

На предположението, че сумата ще е спешна за украинците, Орбан отговори: „ Бих искал гаранция за огромна сума за възможно най-дълго време. Разбирам, но това не е в европейски интерес“. Според него хората в Европа също ще имат нужда от тези пари, тъй като „все повече и повече страдаме от лошото представяне на икономиката“ в Европа , така че като цяло има повече аргументи в полза на унгарското решение, отколкото предложението на противоположна страна.

Ако Америка е първа, то Европа може да е първа

Виктор Орбан даде да се разбере: през 2016 г. той застана до Доналд Тръмп, защото видя, че „ние имаме нужда от Тръмп в Европа“.

Когато Тръмп казва „Направете Америка отново велика“ или „Америка на първо място“, това ни легитимира да „Направим Европа отново велика“ и „Европа на първо място“.

Поставете Европа на първо място, поставете Франция на първо място и поставете Унгария на първо място. Това е нормалното отношение в международната политика, ако искаме да намираме споразумения на базата на национален интерес“, смята премиерът. Той също така заяви, че Тръмп е един от най-успешните външнополитически президенти на САЩ, той не е започнал нито една война, но е единственият, който създаде шанс за мир в Близкия изток със Споразуменията на Абрахам. „Днес не виждам друг в Европа или Америка освен него, който да е достатъчно силен лидер, за да спре войната. Мирът има име: Доналд Тръмп“, каза Виктор Орбан.

Урсула фон дер Лайен създава нови оплаквания

Премиерът реагира и на факта, че Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия, каза ясно в Европейския парламент: докато не бъдат отстранени възраженията, свързани с проблемите на ЛГБТК и академичната свобода, Унгария няма да има достъп до блокира 20 милиарда евро еврофондове. Орбан каза: Европейската комисия наскоро оцени положително унгарската система за обществени поръчки и правосъдие, 

Следователно провалът на борбата с корупцията вече не е солиден аргумент“.

„Тъй като комитетът се ръководи от политически намерения, защото води идеологическа война срещу Унгария, президентът фон дер Лайен трябва да създаде нови оплаквания, за да атакува и изнудва Унгария. И новото оплакване се отнася до миграцията и пола. Това няма нищо общо с корупцията или качеството на съдебната система, Унгария се справя добре от тази гледна точка“, каза министър-председателят. „Европейските институции не приемат сериозно върховенството на закона. Това е просто инструмент за изнудване на държави, които искат да запазят суверенитета си и имат собствено мнение“, заключи Виктор Орбан.

Еманюел Берета попита премиера и за отношенията между Орбан и Джорджия Мелони.

— ТОЙ ПОДКРЕПЯ ЛИ ТЕ? „НЕ, НИЕ СМЕ САМИ“, ОТГОВОРИ ОРБАН.

Той добави: това, което за Унгария е принципен въпрос, останалите 26 страни членки го направиха въпрос на власт. „ В тези сложни ситуации е важно това, което наричаме стратегическо спокойствие: не скачай върху всичко, което се движи, не реагирай веднага, запази спокойствие. Важно е европейците да разберат, че ако страните членки не се споразумеят по въпроси като война, миграция, пол, те веднага ще изпитат империалистическа реакция от Брюксел и ще ги подложат на форма на изнудване“, каза Орбан .

Унгария защитава Франция

Накрая те говориха и за въздействието на присъединяването на Украйна към ЕС върху европейското селско стопанство. „Много страдаме тук в Унгария, защото сме съседна държава, както и Полша. Вие във Франция сте далеч.

Ние ви защитаваме, ако мога така да се изразя. Континентът държи Украйна далеч от вас, но рано или късно влиянието на украинската икономика върху Европейския съюз ще достигне и Франция.

И вие ще страдате по абсолютно същия начин като нас“, каза Виктор Орбан. Той каза ясно: „Трябва да бъдем много единни и ясно да обясним на украинците какви стъпки трябва да бъдат предприети, за да доближим Европейския съюз и нашите пазари до тях. Украинското земеделско производство е много по-евтино от това на френските и унгарските фермери и това не е устойчиво.“ Следователно „Комисията трябва да защитава европейските интереси срещу украинците, а не украинските интереси срещу европейските фермери“, завършва интервюто министър-председателят.

Проверете също

Украйна може да се разпадне това лято

„Украинската недодържавност може да рухне през лятото“: Постановиха суровата присъда над режима в Киев от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *