Актуално

Без резултат завърши първият кръг от преговори за кабинет между ГЕРБ – ППДБ

Преговорите ще продължат и в неделя, за да се стигне до съгласие преди консултациите за нов кабинет при президента Румен Радев в понеделник

Малко след 22 часа приключи първият кръг от преговорите между представителите на ГЕРБ и „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) за ротация на премиера в оставка Николай Денков с вицепремиера Мария Габриел.

Резултат не бе съобщен.

От страна на ГЕРБ на масата е сложено споразумение, което да превърне сглобката в коалиция.

От страна на ПП-ДБ е сложен меморандум с механизъм за назначения в регулаторите.

От изхода на преговорите зависи дали ще има правителство с премиер Мария Габриел или ще се стигне до предсрочни парламентарни избори, които да се проведат с вота за евродепутати през юни. 

Срещата започна в 18.00 часа. Тя се проведе  в сградата на парламента и бе закрита за медиите. Журналистите останаха да висят на плочника пред сградата на Народното събрание.

Нито в началато, нито в края на срещата се дадоха изявления.

Преговорите ще продължат и в неделя, за да се стигне до съгласие преди консултациите за нов кабинет при президента Румен Радев в понеделник.

На 5 март премиерът Николай Денков подаде оставката на кабинета и тя беше гласувана от парламента. Това предизвика възмущението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който заговори за нови предсрочни парламентарни избори заедно с европейския вот през юни. В крайна сметка ПП-ДБ и ГЕРБ се договориха да започнат преговори за ротацията в събота вечерта.


В преговорния екип на ПП-ДБ участват Денков, Кирил Петков, Асен Василев, Христо Иванов и Атанас Атанасов, а в този на ГЕРБ – Габриел, Теменужка Петкова, Деница Сачева и Рая Назарян. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не участва в разговорите, въпреки че беше призован да се включи от лидерите на ПП-ДБ.

Малко по-рано в събота съпредседателят на коалицията Христо Иванов каза, че с колегите му подкрепят ротацията, но искат гаранции за реформи да бъдат закрепени в общ документ. На конференция на партията му „Да, България“ бяха гласувани нови 12 условия, които бяха поставени пред ГЕРБ.

В петък пък Денков изрази увереност, че общото управление на двете формации и с подкрепата на ДПС ще продължи поне още 9 месеца, както предвижда първоначалното „джентълменско споразумение“ между ГЕРБ и ПП-ДБ.

На влизане в парламента в събота никой не пожела да направи подробен коментар. Единствено съпредседателят на ПП-ДБ Атанас Атанасов изрази увереност пред журналистите, че преговорите ще постигнат успех: „Ще постигнем съгласие, бъдете спокойни.“

Предварителното споразумение между първите две формации предвижда ротация на премиерския пост и на председателското място в парламента, което досега се заема от Росен Желязков (ГЕРБ).

Партията на Борисов вече предложи подписване на споразумение за общо управление в рамките на пълен мандат. С него ГЕРБ поиска повече власт, както и ДПС да участва в попълването на съставите на регулаторите, които предстои да бъдат сменени. Преди това от ПП-ДБ предложиха договор за реформи, който обаче беше разкритикуван от Борисов и колегите му.

epicenter.bg

Проверете също

ПАРАТА ПРАВИ БОРБАТА – ТАКА ДА ЗНАЕТЕ! Кирил Петков: Политолози ми предложиха да им плащам по 20 000 лева месечно, за да се чува думата ми….

Пудел с Живко Коцев, пудел с пачки, няма пачки с Коцев, но имаш пудел с …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *