Актуално

Бахмут: Малко по малко руснаците печелят

„Стойте близо до стената. Движете се бързо. Един файл. Само няколко наведнъж.“

Инструкциите за стакато идват от ескорта на украинската армия, който ни отвежда до военна позиция в белязания от битки Бахмут, град, някога известен със своите пенливи вина.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски нарече източния град „нашата крепост“. Руските сили прекараха последните шест месеца в опити да превземат Бахмут. Сега те са засилили атаката си – смята Украйна – за да го съборят преди годишнината от нахлуването.

Следваме заповеди, хвърляйки се по заледена улица, осеяна с развалини, с ясно синьо небе над главите ни – идеално за руски дронове.

Точно след като пресечем пътя, два руски снаряда се спускат зад нас от другата страна. Обръщаме се, за да видим издигащ се черен дим и продължаваме да бягаме.

Случаен ли беше обстрелът или срещу нас? Не можем да сме сигурни, но всичко, което се движи в Бахмут, е цел – войник или цивилен.

Часове наред няма спиране на обстрела, входящ и изходящ. Руски изтребител реве отгоре. Най-близките руски войски са само на два километра.

В някои райони има улични боеве, но украинските сили все още държат града – въпреки минусовите температури и намаляващите боеприпаси.

„Имаме известен недостиг на боеприпаси от всякакъв вид, особено на артилерийски снаряди“, казва капитан Михайло от 93-та механизирана бригада, чиято позивна е „Полиглот“. „Също така се нуждаем от криптирани комуникационни устройства от нашите западни съюзници и някои бронетранспортьори, за да придвижваме войските. Но все още се справяме. Един от основните уроци на тази война е как да се бием с ограничени ресурси.“

Получаваме представа за проблемите с боеприпасите, докато украинските войски се насочват към руска позиция с 60 мм минохвъргачки. Първият минохвъргачен снаряд излита от тръбата със силен трясък. Вторият рунд не изхвърля.

Чува се свистене на дим и вик „прекъсване на огъня“, карайки минометната единица да се катери за прикритие. Войските ни казаха, че боеприпасите са стари, изпратени от чужбина.

Битката за Бахмут е война във войната. Някои от най-ожесточените битки на нашествието са се случили тук. И сега силите на Кремъл печелят позиции, метър след метър, тяло след тяло. Вълна след вълна наемници от прословутата група Вагнер са изпращани в битка тук. Има съобщения за полета с руски трупове.

Сега Москва има ефективен контрол и върху двата главни пътя към града, оставяйки само един обратен път – тънка линия за доставки.

„Опитват се да превземат града от юли“, казва Ирина, пресаташе на 93-та бригада. „Малко по малко те печелят сега. Имат повече ресурси, така че ако играят дългата игра, ще спечелят. Не мога да кажа колко време ще отнеме.

„Може би ще им свършат ресурсите. Наистина се надявам.“

Преминаваме от старателно скрити огневи позиции до бункери, бръмчащи от генератори и затопляни от печки. Но войските се грижат да скрият всеки дим, който би могъл да издаде местоположението им – част от домакинството на войната. Сред тези, които срещаме, има спокойна решимост да се борим.

„Опитват се да ни обкръжат, така че да напуснем града, но не се получава“, казва Игор, облечен в камуфлаж командир, със закалено в битките острие. „Градът е под контрол. Транспортът се движи, въпреки постоянните артилерийски удари. Разбира се, имаме загуби от наша страна, но се държим. Имаме само една възможност – да продължим към победата.“

Игор, украински войникБи Би Си

Имаме само една възможност – да продължим към победатаИгорукраински войник в Бахмут

Има и друг вариант – да се изтеглят от Бахмут, преди да е станало късно. Но сред защитниците на терена изглежда няма голям апетит за това. „Ако имаме такава заповед от нашия щаб, добре, заповедта си е заповед“, казва капитан Михайло. „Но какъв смисъл да държиш през всичките тези месеци, ако трябва да се оттеглиш от този град? Не, не искаме да правим това.“

Той припомня тези, които са дали живота си за Бахмут – „много добри смели мъже, които просто обичат тази страна“.

И ако защитниците на Бахмут се изтеглят, това ще проправи пътя за Русия да се насочи към по-големи градове в Източна Украйна като Краматорск и Славянск.

Москва засили атаките си в други зони на фронтовата линия в района на Донбас на изток и на юг. Украински официални лица казват, че вече е в ход нова руска офанзива.

Кремъл е на часовник, тъй като отброява годишнината на 24 февруари. „Те са луди по датите и така наречените „победни дни“, казва капитан Михайло.

Но битката на изтощение за Бахмут може да измори руснаците, според Виктор, висок, слаб украински командир, който е заловил руски списания на рафт в бункера си.

„Те не се защитават сега“, казва той, „те просто атакуват. Продължават да превземат няколко метра, но ние се опитваме да сме сигурни, че заемат възможно най-малко от нашата земя. Задържаме врага тук и го изтощаваме .“

Може би.

Все още има малко живот в Бахмут, ако знаете къде да го намерите.

Взрив от топлина и светлина ви удря, когато минавате през вратата на „центъра на непобедимостта“, покрай кутии с дарени хранителни доставки. Това е боксов клуб, превърнат в животоподдържаща система, където местните хора могат да презареждат телефоните си и себе си, с топла храна и компания.

Беше пренаселено, когато го посетихме, с възрастни жени, струпани около печка, и две млади момчета, седящи на боксовия ринг, залепени за телевизионния екран, и играещи военни игри.

Около 5000 цивилни остават в Бахмут без течаща вода или електричество – много от тях са възрастни и бедни. „Някои са промосковски настроени. Чакат руснаците“, мрачно мърмори украински колега.

Всички тук водят свои собствени битки, казва Тетяна, 23-годишен психолог, която е в центъра и се грижи за младите си брат и сестра. Тя все още е в Бахмут, защото 86-годишната й баба не може да се движи и разчита на нея.

„Повечето хора се справят с това, като се молят на Бог“, казва тя. „Вярата помага. Някои забравят, че са хора. Някои проявяват агресия. Започват да се държат по-зле от животните.“

Отвън битката за този разрушен град бушува, с барабанен ритъм на обстрел, докато си тръгваме.

Проверете също

Кремъл: САЩ провокират Киев към военни действия до последния украинец

Вашингтон се стреми да гарантира, че значителна част от отпуснатите пари остават в американския военно-промишлен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *