Актуално
Китай обеща да не доставя оръжие на Русия и Украйна

Китай обеща да не доставя оръжие на Русия и Украйна

Китай няма да продава оръжия на никоя страна, участваща в конфликта в Украйна, заяви китайският външен министър Цин Ган. Той добави, че Пекин ще наблюдава износа на стоки с двойна употреба, предава Асошиейтед прес.

Китай няма да прехвърля оръжия на страните в конфликта и ще регулира износа на стоки с двойна употреба в съответствие с нормите и законите , каза Цин Ган .

В същото време дипломатът каза, че Китай иска да помогне в търсенето на мирно решение на този проблем. В същото време, според него, „без да се признават интересите на сигурността на която и да е страна, кризите и конфликтите са неизбежни“.

На 24 февруари китайското външно министерство  публикува  план от 12 точки за разрешаване на конфликта в Украйна. В документа се казва, наред с други неща, за зачитането на суверенитета на всички страни, необходимостта от спиране на военните действия, възобновяване на мирните преговори, защита на цивилни и военнопленници, както и за необходимостта от намаляване на рисковете от ядрен конфликт.

По-рано ръководителят на чешкото министерство на отбраната Яна Чернохова  заяви , че всяка страна може да действа като посредник при разрешаването на ситуацията в Украйна. Тя призова за прекратяване на боевете възможно най-скоро. Тя предложи Китай като посредник в преговорите и също така увери, че НАТО прави всичко, за да гарантира, че ситуацията около Русия „не се влошава още повече“.

Проверете също

Кремъл: САЩ провокират Киев към военни действия до последния украинец

Вашингтон се стреми да гарантира, че значителна част от отпуснатите пари остават в американския военно-промишлен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *