Актуално
Путин подписа указ: Русия започна да лови "предатели" и "шпиони"

Путин подписа указ: Русия започна да лови „предатели“ и „шпиони“

Русия засилва лова на шпиони у дома: Откакто Русия нахлу в Украйна, стотици руснаци бяха глобени или осъдени на тежки присъди в кампания за залавяне на шпиони и предатели съгласно новите закони за военна цензура. Заглавията в местните медии за шпиони или предатели, заловени у дома от федералните сили за сигурност, станаха почти рутинни.

Откакто Русия нахлу в Украйна , стотици руснаци бяха глобени или осъдени на години затвор, тъй като Москва предефинира врага според новите закони за военна цензура , съобщи Politico News на 1 май . И никога досега никой не е бил осъден по ядрено обвинение в държавна измяна за публично изявление, което съдържа публична информация.

Експертът от руските служби за сигурност Андрей Солдатов каза пред PolitiNews, че Кремъл „е решил значително да разшири „списъка с мишени“, обвинени в държавна измяна и шпионаж “.

Всеки под законния печат на съдия в мантия може да бъде изгонен от обществения живот, след като миналата седмица Путин подписа закони, удължаващи наказанието за държавна измяна от 20 години на доживотен .

„Говоренето за политически репресии, докато пиете кафе с чужденци, вече може да се счита за престъпление на държавна измяна“, каза пред съда Олег Орлов, ръководител на известната руска правозащитна група „Мемориал“, на която беше наредено да бъде закрита.

Подобно на мнозина, той вижда паралели със съветската епоха, когато десетки хиляди „врагове на държавата“ бяха обвинени, че са шпиони за чужди правителства и изпратени в далечни трудови лагери или просто екзекутирани просто за чужденци, според дефиницията на комунистическата партия на Съветския съюз, бяха подозрителни.

предателството е универсално престъпление

Случаите за държавна измяна са извън обхвата на Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ), което ги прави изключително секретни. В съда изслушванията се провеждаха при закрити врати – отбягвани от обществеността и медиите – и адвокатите на защитата бяха почти със запушена уста.

Но такива случаи са били относително редки: между 2009 и 2013 г. 25 души са били съдени за шпионаж или държавна измяна, според руската съдебна статистика. След анексирането на Крим през 2014 г. този брой варира от шепа до цели 17. Инцидентите, в които участваха академици, кримски татари и военен персонал, обвинени в предаване на чувствителна информация на чуждестранни страни, като цяло получиха малко внимание.

Затворът на Иван Сафронов, бивш журналист от Министерството на отбраната, обвинен в споделяне на държавни тайни с чешки познати, предизвика масови протести сред връстниците му през 2020 г. и накара законите за държавна измяна да бъдат във фокус на внимание. Очевидно дори споделянето на информация, събрана от публични източници, може да бъде криминализирано.

Добавете към това поправка, въведена след протестите срещу Кремъл през 2012 г., за да се определи като държавна измяна всяка помощ за „чуждестранна организация, предназначена да подкопае сигурността на Русия“.

Нахлуйте в Украйна през февруари 2022 г

Някои руснаци, ядосани от войната, но страхуващи се да протестират публично, са се опитали да подкрепят Украйна по не толкова очевидни начини, като например дарения на хуманитарни групи, се казва в доклада.

Реакцията на властите беше бърза: само три дни след като Путин обяви „специални военни операции“ срещу Украйна, главният прокурор на Русия предупреди, че ще проучи „всеки случай на финансова или друга помощ“ за признаци на държавна измяна.

Хиляди руснаци пропаднаха в правната бездна. Групата за правна помощ (Pervy Otdel) сподели карта с въпроси и отговори в социалните мрежи „Преведох 100 рубли на украинска НПО. Това ли е краят?“.

Сенатор Андрей Климов, председател на комисията по отбрана на Съвета на федерацията, горната камара на руския парламент, предупреди: „Сегашната ситуация е, че тази [предателска] клауза може да се прилага по-широко.

измислен предател

Иван Павлов, който ръководи групата за правна помощ „Первый отдел“ от изгнание, след като беше принуден да избяга от Русия в защита на Сафронов, изчислява, че от началото на войната има около 70 случая на държавна измяна, двойно повече от предвоенните години. И темпото изглежда се ускорява.

Заглавията в регионалните медии за арести за държавна измяна се превърнаха почти в норма. Понякога те включват кадри от екипи на ФСБ на руското Федерално бюро за разследване, които нахлуват в домовете на хората и правят предполагаеми самопризнания пред камера.

Но от това, което можем да научим за тези случаи от медийни разкрития, доказателствата не са убедителни.

През декември 21-годишният Савелий-Фролов стана първият човек, обвинен в заговор за дезертиране. Според съобщенията уличаващите доказателства са, че той се е опитал да опакова чифт камуфлажни панталони в багажника на колата и да пресече границата със съседна Грузия.

В началото на април семейна двойка беше арестувана в индустриалния град Нижни Тагил по подозрение в сътрудничество с украинското разузнаване. Двамата са работили в близкия отбранителен завод, но техни познати, цитирани от независимата руска медия „Холод“, отрекоха да имат достъп до класифицирана информация.

„Това е реакция на войната: отгоре се търсят предатели. Ако не намерят истински предатели, ще ги изфабрикуват, ще си измислят предатели“, каза Павлов.

Проверете също

Срам и резил ! След изборите: ПП-ДБ пак се молят на Борисов, готови за преговори с ГЕРБ за общо управление

ПП-ДБ пак се молят на Борисов за участие във властта. Готовност да преговарят с ГЕРБ …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *