Актуално

От последните минути! По искане на Радев: КС образува дело за промените в Конституцията…..

Конституционният съд образува дело по искане на президента за обявяване на противоконституционност на текстове, които бяха приети от Народното събрание, за промяна в Конституцията. Това съобщават от съда.

Докладчици по делото са съдиите Соня Янкулова, Павлина Панова, Мариана Карагьозова-Финкова.

По-рано днес президентът Румен Радев сезира Конституционния съд за редица, приети от Народното събрание, промени в Конституцията, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.  

Президентът счита, че част от измененията, освен че съдържат противоречия с други конституционни разпоредби, променят баланса между основните органи и взаимния контрол между тях, като засягат пряко формата на държавно управление и са от изключителната компетентност на Велико народно събрание.

Промените в основния закон бяха приети на 20 декември. Гласуваха общо 237 народни представители. „За“ бяха 165 от ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) и ДПС. „Против“ бяха 71 от „БСП за България“, „Възраждане“ и „Има такъв народ“. Депутатът Бойко Рашков от ПП-ДБ гласува с „въздържал се“.

Проверете също

Румен Радев ще използва президентските си правомощия

Няма да има по ръба на закона! Румен Радев ще използва президентските си правомощия, които не бяха орязани от Сглобката, и ще осуети влизането на скандалната Десислава Атанасова в Конституционния съд чрез бойкот на клетвата и….

Президентът Румен Радев ще използва своите прерогативи и ще предотврати назначаването на Десислава Атанасова в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *