Актуално
Румен Радев ще използва президентските си правомощия

Няма да има по ръба на закона! Румен Радев ще използва президентските си правомощия, които не бяха орязани от Сглобката, и ще осуети влизането на скандалната Десислава Атанасова в Конституционния съд чрез бойкот на клетвата и….

Президентът Румен Радев ще използва своите прерогативи и ще предотврати назначаването на Десислава Атанасова в Конституционния съд, чрез бойкотиране на клетвата. Това не е по-непрецедентно, защото подобни случаи се случват в новата ни история.

Същата ситуация може да се повтори и с бившия съдия Борислав Базелков, който е вторият номиниран. Президентът срещал препятствия по време на неговата номинация от ПП и ДБ, поради факта, че преди три години Базелков е отказал да приеме орден след пенсионирането си от Върховния съд.

Този сценарий е коментиран от Димитър Стоянов, секретар по национална сигурност и отбрана на президента, по време на интервю пред БНТ. Той посочва, че действията на предишния президент Плевнелиев, който също бе бойкотирал клетвата на Венета Марковска и предотвратил нейното влизане в Конституционния съд, също бяха предизвикали обществен дебат. Според Стоянов, подобна ситуация може да се повтори и сега и да застраши надеждите на Атанасова и Базелков. Ако те не изпълнят клетвата пред президента, те няма да бъдат избрани за членове на Конституционния съд на Република България, съобразно прецедента „Плевнелиев – Марковска“. Без клетва пред главата на държавата – няма завършен избор.

Такава стъпка от страна на президента, особено в близост до националния празник на 3 март, може да събуди общественото недоволство и да привлече вниманието на агитацията.

Действията на Плевнелиев привлякоха похвали от групировката Капитал. Въпросно е дали сега жълтопаветните ще реагират по същия начин, като възразителите и техният лидер.

Проверете също

От последните минути! По искане на Радев: КС образува дело за промените в Конституцията…..

Конституционният съд образува дело по искане на президента за обявяване на противоконституционност на текстове, които …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *