Актуално
безсрочни протестни

(НАЗ), представляваща и обединяваща огромна част зърнопроизводителите в България, започва безсрочни протестни действия

Безсрочни протестни действия започват днес в 10:00 часа от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), която представлява и обединява голяма част от зърнопроизводителите в България, съобщи БТА.

Регионалните сдружения на НАЗ приеха единодушно, след проведената среща на 4 февруари в Министерски съвет (МС) между бранша и властта, че предложението на държавата е неприемливо и неудовлетворително. От НАЗ заявиха, че методиката за подпомагане, представена в МС, липсва на компетентна икономическа експертиза, тъй като годишната данъчна декларация за последната година не може да покаже загубите на земеделските производители, които се увеличават през последните три години.

Асоциацията настоява за преразглеждане на предложението за разпределение на помощите и бюджета, което би предотвратило масови фалити в българското земеделие, както и за ясни гаранции за законодателни промени, поети от лидерите на парламентарните групи, които ще утвърдят стабилността на сектора. Точките, в които включват блокирани възлови пътища в страната от 10:00 до 12:00 часа, са показани на картата в документа.

Земеделските производители ще изразят протеста си в района на „Дунав мост“ близо до Русе, съобщи Милен Коев, председател на Районния съюз на фермерите „Дунавско зърно“, за БТА. Протестиращите планират да блокират движението се кратко време в граничния район с помощта на земеделски машини. По думите на Коев, причината за неудовлетворението им е, че предложението на държавата е неприемливо и неудовлетворително. Той поясни, че методиката за подпомагане, представена на срещата в Министерски съвет на 4 февруари, липсва на компетентна икономическа експертиза, защото годишната данъчна декларация за последната година категорично не може да покаже загубите на земеделските производители, които се увеличават през последните три години.

Земеделските производители от Ямболска област са в готовност да блокират изходите край селата Веселиново, Кабиле и Дражево на магистрала „Тракия“. Решението за протестните действия ще бъде взето днес, заяви председателят на местния Съюз на зърнопроизводителите Стоян Александров. По негови думи, някои организации са много решителни и готови за протести веднага днес. Той добави: „Надявам се да не стигнем до такава ситуация, тъй като винаги сме вземали решения с мнозинство“.

Съобщава се, че земеделски производители от Ловешка област, председател на Сдружението на зърнопроизводителите – Ловеч, Цанка Начева, излизат на протест днес.

Днес протестиращите ще се съберат на три пункта в областта и може да блокират главните пътища София-Варна и София-Русе. Барикадите ще бъдат на пътен възел „Абланица“, на пътен възел „Боаза“ и на изхода на Луковит за София.

Зърнопроизводители от региона на Стара Загора ще се съберат за протест в посока автомагистрала „Тракия“ при южния изход на областния град. Освен това, член на Управителния съвет на Тракийския съюз на зърнопроизводителите, Цветан Берберов, сподели, че ще има протестиращи и на моста над автомагистралата Плодовитово-Оризово. Главният път от южния изход на Стара Загора към автомагистрала „Тракия“ и към Димитровград ще бъде блокиран за два часа.

Земеделските производители ще се протестира на улицата и протестните действия ще продължават с всеки следващ ден (с изключение на събота и неделя), докато не бъдат изпълнени няколко искания.

Първото искане е да се включат основните пет култури в сектора на „Зърнопроизводство“ в държавната помощ „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“ за 2024 г. Второто искане е изпълнение на законодателни инициативи, които да подобрят условията за земеделска дейност. Наблегва се на промени в чл. 37в от Закона за собствеността и ползването на земеделски земи (ЗСПЗЗ), в Закона за арендата и определяне на напояването като стратегически национален приоритет. Освен това, Асоциацията на зърнопроизводителите изисква отстояване на българското производство при предоговарянето на регламента за либерализирана търговия с Украйна и облекчаване на екологичните изисквания, свързани със селското стопанство.

В брифинг, даден от премиера Николай Денков и министъра на земеделието Кирил Вътев, се казва, че правителството не може да подпомага зърнопроизводителите, които се очаква да имат печалба през 2023 г. Премиерът изрази недоумение защо зърнопроизводителите не доказват евентуални загуби през данъчните си декларации, които трябва да подадат.

Той добави, че според данните на Националната агенция за приходите, зърнопроизводството е сред най-печелившите сектори и че няма основание за протести.

Днес в Министерството на земеделието и храните ще се проведе изнесено заседание на Комисията по земеделието, храните и горите. На събитието ще бъдат представени мерки и действия за преодоляване на кризата в сектора в отговор на исканията от неправителствения сектор. Заседанието ще бъде излъчено на живо във Фейсбук страницата на министерството.

fakti.bg

Проверете също

Борисов: Втора сглобка с ПП-ДБ след вота не можа да има

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отрече възможността за нова сглобка с „Продължаваме промяната – Демократична …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *