Актуално

ИЗВЪНРЕДНО! Унгарският премиер е уверен, че помощта за Украйна няма да мине в Конгреса

Републиканците ще се срещнат със съюзници на Орбан за прекратяването на помощта за Украйна

Съюзниците на крайнодесния премиер на Унгария Виктор Орбан ще проведат среща при закрити врата с републиканците във Вашингтон, за да настояват за прекратяване на военната подкрепа на САЩ за Украйна, предаде Guardian.

Членове на Унгарския институт за международни отношения и персонал от унгарското посолство във Вашингтон ще започнат в понеделник двудневно събитие, организирано от консервативния мозъчен тръст Heritage Foundation.

Първият ден включва панелни изказвания за войната в Украйна, както и теми като Трансатлантическите културни войни. Очаква се да присъстват гости, включително Магор Ерниеи, международен директор на Центъра за фундаментални права, институтът, който организира CPAC (Конференция за консервативно политическо действие). Кели Къри, бивш посланик при бившия президент Доналд Тръмп, каза, че е била поканена, “но е отказала”.

Според републикански източник, някои от присъстващите, включително републикански членове на Конгреса, са били поканени да се присъединят към разговори при закрити врата на следващия ден.

Срещата ще се проведе на фона на напрегнат дебат във Вашингтон относно бъдещето на Украйна. Миналата седмица Белият дом предупреди, че без действия на Конгреса парите за закупуване на още оръжия и оборудване за Киев ще свършат до края на годината. В сряда републиканците в Сената блокираха законопроект за спешни разходи за финансиране на войната в Украйна.

Дипломатически източник, близък до унгарското посолство, заяви, че „Орбан е уверен, че помощта за Украйна няма да мине в Конгреса. Затова се опитва да блокира помощта и от ЕС.”

Орбан е чест критик на идеите за подпомагане на Украйна срещу руската инвазия. Виждан като най-близкия съюзник на Владимир Путин в ЕС през последните няколко години, той беше сниман усмихнат и ръкуващ се с руския президент преди два месеца в Пекин.

Орбан наскоро поиска членството на Украйна в Европейския съюз (ЕС) да бъде премахнато от дневния ред на Европейския съвет през декември. “Ясно е, че предложението на Европейската комисия за присъединяване на Украйна към ЕС е неоснователно и лошо подготвено”, заяви той.

fakti.bg

Проверете също

Защо Унгария блокира доставките на оръжие за Украйна ?

Будапеща ще блокира доставките на оръжия за Киев, докато унгарската банка OTP е в украинския …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *