Актуално
ПРОТИВ ЕВРОТО

( АНКЕТА ) ЗА ИЛИ ПРОТИВ ЕВРОТО ?

КАКВО Е ЕВРО?

Валутата на еврозоната е еврото (EUR или €). Еврото е най-широко приетата валута в Европа и втората по популярност в света.

Представена през 1999 г., еврото е обединена валута, която улеснява и подкрепя търговията в Европейския съюз (ЕС).

КАКВО Е ЕВРОЗОНА?

Влизат в състава на еврозоната държавите-членки на Европейския съюз, които са учели еврото за свой валута.

Един от ангажиментите на държавите в ЕС, следващ от споразумението за членство в съюза, е приемането на еврото като официална валута.

20 държави от ЕС са учели Еврото за официална валута (подредени по азбучен ред): Австрия, Белгия, Германия, Гърция, Естония, Ирландия, Испания, Италия, Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Нидерландия, Португалия, Словакия, Словения, Финландия, Франция, Хърватия (от 2023 г.).

7-те членки на ЕС, които не са приели еврото са: България, Дания, Полша, Румъния, Унгария, Чехия и Швеция.

Политиката за валутата в еврозоната е в ръцете на независимата Евросистема, която включва Европейската централна банка (ЕЦБ) и националните банки на държавите от еврозоната.


Загубата на лева като национална валута е популярен аргумент против въвеждането на еврото. Съжаление, обаче, националната парична единица на България не е толкова автономна, колкото мислим ние. До юни 1997 година, левът бе под контрола на Българската Национална Банка (БНБ). Но… поради обезценяването на лева и въвеждането на валутния обменен курс лев-марка, България се лишава от правото да манипулира своята национална валута.

Това означава, че след 1 юли 1997 година, БНБ преминава към роля на надзорен орган и не може да използва монетарни мерки. Иначе казано, от този момент България не контролира валутите си и не може да прилага фискални стратегии за ограничаване на икономическите вълнения или за промяна на лихвените проценти при огромно предлагане на валута. Тази функция е наложена на Германия, а по-късно на Европейската централна банка.

ЗА ИЛИ ПРОТИВ ЕВРОТО ?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...

Проверете също

местни избори на 29,10,2023г.

(АНКЕТА) Ще гласувате ли на предстоящите местни избори на 29,10,2023г. ?

Интерес към това каква част от населението вижда смисъл във гласуването, каква част вярва, че …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *