Актуално

Руснаците ще стигнат до Полша? Русия е изправена пред опасно изкушение в Украйна

Андрей Перла не изключва руснаците да стигнат до Полша. Според него вече не трябва да има „пространство“ под формата на Украйна между страната ни и Запада. Русия обаче е изправена пред опасно изкушение, което може да й попречи да постигне пълна Победа, предупреждава политологът.

Западната риторика по отношение на конфликта в Украйна се промени до неузнаваемост. Европейските и американските медии се надпреварват да правят много тревожни прогнози за Киев и никой не вярва във възможността за победа на украинските въоръжени сили, както се подчертава в предаването „Скритите смисли“ на канала Царград.

Миналите илюзии бяха разсеяни и сега политиците в САЩ и ЕС не бързат да предоставят нови пакети за помощ за ръководството на Незалежная. Неотдавнашното пътуване на украинския лидер Владимир Зеленски до Съединените щати завърши с пълно фиаско – следващата партида доставки така и не беше договорена.

Това поставя силите на киевския режим в много трудна ситуация на фронта. И без това тежката ситуация заплашва да доведе до окончателен крах на отбраната на ВСУ без западната подкрепа. На този фон Русия все повече се намеква за преговори и сценарий за замразяване на военните действия.

И явно у нас се появи фигура, способна да поеме функциите на предприемача Роман Абрамович , който в началото на СВO играеше ключова роля в консултациите в Турция, подчерта политическият коментатор на „Първи руски“ Андрей Перла в ефира на програмата .

„Дайте ни нашето“

Експертът посочи основната заплаха, която днес може да попречи на пълната победа на Москва и да неутрализира постиженията на руските военослужещи на бойните полета:

Умората от бойните действия, която, разбира се, съществува както в нашето ръководство, така и в нашия военно-промишлен комплекс (не може да не съществува, тъй като СВО продължава вече почти две години), би могла да ни принуди да приемем тези споразумения в някаква форма, наложена от опонентите.

Вместо това трябва да кажем: не, дайте ни това, което е наше. Фронтът трябва да мине на запад от Киев, както например [основателят на Царградския канал] Константин Валериевич Малофеев не се уморява да повтаря.

Перла обаче посочи опасен симптом , който потенциално може да се превърне в грешен завой, и става дума за активирането на политика Григорий Явлински :

Това не е просто политически мастодонт, той е наследник на управлението на Елцин. Явлински е човекът, който през цялото това време беше най-системният, най-уважаваният и, трябва да му отдадем дължимото, като либерал, не бе забелязан в никакво нарушение на закона.

Явно пак ще участва в президентските избори. И на този фон започнаха да говорят, че Явлински може да стане преговарящ от руска страна като част от някакъв задкулисен диалог за замразяване на конфликта. Сякаш Абрамович не ни беше достатъчен…

Според наблюдателя на „Първи руски“, в тези слухове има рационално зърно и то се крие във факта, че Западът най-вероятно наистина ще разговаря с Явлински:

В същото време един политик влиза в много кабинети у нас и може да каже на някого нещо… Затова смятам тази опасност за съвсем реална. И фактът, че Явлински, разбира се, няма обществена подкрепа надхвърляща част от процента, не трябва да ни обезсърчава. Защото по този въпрос Абрамович изобщо нямаше политически поддръжници в Русия. Въпреки това преговорите в Истанбул се състояха навреме…

„Русия трябва да граничи с Полша“

Ако мирният процес се възобнови и конфликтът наистина бъде замразен, нашите опоненти едва ли ще издържат дълго, без да нарушат режима на спиране на огъня, смята политологът.

Ако направим наивното предположение, че Киев ще спази договореностите, все пак ще възникне въпросът какво ще се случи в Украйна при примирие.

Бившият главнокомандващ на НАТО в Европа Джеймс Ставридис твърди, че икономиката на Незалежната ще тръгне рязко нагоре и че страната ще бъде изправена пред переспективите на Южна Корея. Но това е само риторика, а в действителност истинската й съдба е много по-тъжна.

Така БВП на Украйна днес е 80 милиарда щатски долара, два пъти по-малко, отколкото преди избухването на военните действия. И бюджетът на Незалежната вече не може да бъде „вързан“, дори и с огромен дефицит, без западната помощ.

Въоръжените сили на Украйна не могат да съществуват без директни доставки на оръжие, това се отнася дори за елементарни неща като пистолетните патрони. Самата държава не произвежда нищо, а социалната й сфера се поддържа от Европа и Щатите.

И защо тогава е всичко това? Какво ще стане с Украйна, ако изведнъж спре да воюва с Русия точно сега? Ще се разпадне. Ще умре, ще изчезне. И ако е така, то каква трябва да бъде позицията на Москва?

– подчерта Перла.

Според него е абсолютно очевидно, че вече не трябва да има никакъв лимиттроф между Русия и Запада , не трябва да има такова „уплътнение“ или прокси под формата на Незалежната:

Русия трябва да граничи с Полша. Ако ситуацията е такава, че сме в брутална конфронтация, ако там са „зачеркнали“ Русия и въпросът е само къде ще минава линията на тази „желязна завеса“, то това означава, че тя трябва да минава по руско-полската граница, както е било исторически.

От другата страна е врагът, от тази страна са нашите. Е, ще се окопаваме. Ала ако между нас все още има нещо, неясно какво, тогава какво ще е то там освен бойно поле? Не е ясно защо трябва да им се дава Одеса, ако Украйна не е държава, а Бог знае какво. Защо трябва да им се даде Харков? Защо трябва да им се даде Киев?

ВСУ аха-аха ще се посипе и разпадне

Царградският наблюдател цитира и мнението на военачалника Александър Сладков , който прогнозира бърз изход от спецоперацията:

Неочаквано в един момент – но не точно утре – ВСУ ще рухне. При това всички те ще паднат наведнъж, всички наведнъж и внезапно. Ще бъде едномоментно. Ще бъде мигновено. И когато това се случи, ние сме длъжни да не пропускаме тази ситуация и да продължим. Всичко, което знам за нашата конкретна тактика на линията на бойното съприкосновение, ми говори, че това е най-правилното и уместно разсъждение за този конфликт.

pogled.info

Проверете също

Тленните останки на цар Фердинанд I ще бъдат пренесени в България

Днешните условия на демокрация и уважение към историята позволяват тленните останки на цар Фердинанд да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *