Актуално

Румен Радев: Започналото примирение в обществото ни с некомпетентни и скандални решения дава все по-голяма увереност на управляващите, че могат да правят каквото си искат не само вътре, но и навън…

Диалогът между институциите е необходимост, но следва да има за цел отстояването на националния интерес, сигурността и благосъстоянието на обществото, а не преследването на котерийни интереси. Зад красивите „опорки“, които прикриват в момента управлението, се вижда прокарването на идеите от тъмния сценарий на записа.

Този сценарий за постигане на користни цели е на цената на тежки и деструктивни компромиси, нарушаване на базови европейски принципи, опрощаване на грехове, легитимация на беззаконието и безнаказаността и политическо избелване. Няма как като държавен глава да бъда част от такъв сценарий, нито ще допусна президентската институция да бъде заложник на нечии тъмни интереси. Не аз, а управляващите обявиха война на президентската институция в записа от партийното си заседание и то още преди да са получили властта. В момента зоват за диалог и в същото време настояват за конституционни и законови промени, с които да осакатят тотално президентската институция, за да не бъде коректив на каквито и да е безчинства на властта. Не приемам това лицемерие.

Тайната подготовка на продажбата на петролната рафинерия в Бургас е показател, че промяната се случва на тъмно. Без диалог, без информиране на обществото по такъв стратегически за страната ни въпрос. От чужди медии научаваме за плановете на управляващите, без анализ на евентуалните последствия от това. Управляващите дължат отговор каква съдба предвиждат за петролната рафинерия, на хилядите заети там, на Бургаския регион, на националната ни енергетика и икономика.

За каква европейска солидарност и интеграция говорят нашите управляващи, при положение че с увеличаването на транзитните такси на природния газ посягат на страна член на ЕС и наш съюзник и партньор като Унгария, която е и един от основните инвеститори в България? Засегната е и съседна страна – Сърбия.

Започналото примирение в обществото ни с некомпетентни и скандални решения дава все по-голяма увереност на управляващите, че могат да правят каквото си искат не само вътре, но и навън – да погазват европейски норми, сключени вече договори, да се бъркат в суверенни решения на други държави. Решението на управляващите води и до декапитализация на „Булгартрансгаз“ и нейния фалит, затова трябва да получим отговор чии всъщност интереси обслужват те, защото не са обществените.

Проверете също

На 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев ще участва….

На 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия президентът и върховен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *