Актуално

Най-„закритият“ командир на СВО – за ситуацията на фронта: „Няма да има спокойствие“

На 27 декември рожден ден празнува Андрей Юриевич Пинчук, първият министър на държавната сигурност на ДНР, полковник от запаса на ФСБ, писател и публицист, експерт от предаването „Силата е в правдата“ на „Първи руски“ телевизионен канал. И сега отново е на фронта – като командир на доброволческия отряд Барс-13.

Андрей Пинчук , който на 27 декември празнува своя 46-ти рожден ден, е наистина многостранна личност, в която на пръв поглед трудни за свързване и сравнение неща са изненадващо съчетани.

Преценете сами.

Първо , той има три висши образования, получени в три различни държави, в три различни области: в Руската академия за държавна служба при президента на Русия (катедра национална сигурност), в Междурегионалната академия за управление на персонала (катедра икономически и управление на бизнеса, Киев), в Приднестровския държавен университет (юридически факултет).

На второ място, разбира се, е кариерата.

Пинчук е работил дълго време в Министерството на държавната сигурност на Приднестровието, където е ръководил звена за борба с тероризма, осигуряване на личната сигурност и борба с корупцията – бил е старши помощник на министъра на държавната сигурност Владимир Антюфеев (с ранг на негов заместник ). Той има много нашумели дела, включително разкриването на разузнавателна мрежа, действаща в републиката.

В същото време, докато все още е високопоставен служител на Министерството на държавната сигурност на ПМР, той успява да защити (през 2011 г.) дисертация за кандидат на политическите науки на тема „Терористична заплаха за съвременния световен ред в контекста на контролируемостта и противодействието” в Руската академия за държавна служба. При това като водеща организация при защитата беше Военната академия на Генералния щаб на въоръжените сили на Русия.

След като се премества в Русия, той ръководи отдела за сигурност на Обединената двигателна корпорация. Но още през 2014 г., след преврата в Киев, когато новият украински режим се опита да разклати ситуацията в Крим, като изпрати там националисти и ултраси, Пинчук стана един от онези, които подготвиха бъдещата Кримска пролет.

Както самият той каза в едно интервю, неговата задача включваше прехвърлянето на части от украинските специални служби (предимно СБУ) под юрисдикцията на независимата Република Крим (все още не е част от Русия), както и подготовката за референдума от гледната точка на осигуряване на сигурността на неговото провеждане.

През втората половина на април на същата 2014 г. той напусна Крим обратно в столицата, където се върна към „гражданска дейност“, но през юли отиде в Донбас, където тогава се водеха активни военни действия: режимът на Петро Порошенко, който беше избран за президент на Незалежната, се беше хвърлил срещу новосформираните Донецка и Луганска народни републики редовни войски и националистически части.

На 17 юли 2014 г. Андрей Пинчук беше назначен за министър на държавната сигурност на ДНР, ставайки първият ръководител на това ведомство, което трябваше да бъде „сглобено“ буквално от нулата: нямаше, разказа той, „нито хора, нито оборудване, няма оръжия, няма сгради.

И точно тогава столицата на републиката се превърна във фронтови град и в цялата ДНР украинските специални служби бяха много активни: те подготвяха саботажи, вербуваха хора и т.н. Независимо от това, по времето, когато Пинчук оглавява МГБ, на територията на републиката не е извършено нито едно терористично нападение (много, между другото, е описано в книгата му „Контур на сигурността. Поколение на ДНР“, която в редица източници се нарича още „Тайната война. Начело на Министерството на държавната сигурност на ДНР“).

През 2015 г. Андрей Пинчук се завръща в Москва, където заедно с Александър Бородай (първият председател на Съвета на министрите на ДНР, сега депутат от Държавната дума) съосновава Съюза на доброволците от Донбас.

Няколко години по-късно той е назначен на поста първи заместник-ректор на Московския държавен университет „Станкин“ (през 2021 г. става изпълняващ длъжността ректор), като едновременно с това се занимава с журналистика и обществена дейност.

През 2019 г. защитава докторска дисертация на тема „Тероризмът в контекста на глобализацията като фактор за политическа деструкция“, написва редица трудове, включително книгата „СВО. Клаузевиц и пустота“, която се превръща в бестселър – „Политологичен анализ на операциите и бойните действия” (сега е публикувано второто издание).

След началото на специалната операция Андрей Пинчук замина на първата си бойна мисия на фронта, ръководейки част от отряда на специалните сили на Центъра. Върна се. Той отново се занимава с творчество, работи в СДД и действа като експерт по събитията, свързани със специалната операция и около нея.

От лятото, на „Първи руски“ заедно с него започнахме да водим програмата „Силата е в правдата“, а през ноември, когато се записваше 34-ти епизод, Андрей Пинчук неочаквано каза:

pogled.info

Проверете също

Можеше да е различно. Как Русия и Украйна се договарят за обединение

Преди триста и седемдесет години на цар Алексей Михайлович са представени мартенските статии.Последният етап от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *